Embraer и EDP със съвместни усилия в областта на електрическите самолети

Pan.bg 23 ное 2020 | 10:25 views (476) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на embraer.com

На 20 ноември 2020 г. в централата на авиокосмическата корпорация в Сао Хосе дос Кампос (Бразилия), Embraer и EDP, компания, която работи във всички сегменти на бразилския енергиен сектор, подписаха партньорство в изследванията на електрически самолети. Чрез своето подразделение EDP Smart, базираната в Португалия мултинационална компания обяви финансов принос за придобиване на технологии за съхранение на енергия и зареждане на батерии за изцяло електрическия демонстрационен самолетен проект на Embraer, използвайки самолета EMB-203 Ipanema като тестова платформа. Прототипът, който вече е в процес на разработка, трябва да извърши първия си полет през 2021 г.

Инвестицията е част от споразумението за сътрудничество, подписано от двете компании за усъвършенстване на техните споделени знания за технологиите за съхранение на енергия и зареждане на батерии за авиацията - едно от основните предизвикателства на проекта. Партньорството има за цел да проучи приложимостта на батерии с високо напрежение за електрическите задвижващи системи на малки самолети, в допълнение към оценката на основните експлоатационни характеристики, като тегло, ефективност и качество на мощността, термичен контрол и управление, циклично натоварване и разтоварване и оперативна безопасност.

„Историята на Embraer за създаване на стратегически партньорства чрез гъвкаво сътрудничество ни прави една от най-признатите бразилски компании за стимулиране на глобални мрежи от знания, което от своя страна значително повишава конкурентоспособността на страната. За мен е удоволствие да приветствам EDP в това научноизследователско начинание, предназначено да изгради устойчиво бъдеще. Иновациите са един от стълбовете на новата стратегия на Embraer за следващите години“ заяви Луис Карлос Аффонсо, вицепрезидент по инженерство и корпоративна стратегия.

„EDP цели да доведе енергийния преход към нисковъглеродна икономика. Партньорството ни с Embraer при разработването на първия 100% електрически демонстрационен самолет на компанията представлява нова граница за нашата инвестиция в електрическа мобилност, което помага да се позиционира Бразилия като водещ играч на този пазар“ сподели Мигел Сетас, президент на EDP в Бразилия.

Технологично сътрудничество
Това предложение за технологично развитие на аеронавигационната електрификация първоначално е създадено като сътрудничество между Embraer и WEG през май 2019 г. Проектът е разработен като ефективен и ефикасен инструмент за обучение и за узряване на технологиите преди тяхното приложение в бъдещи продукти.

Обхватът на партньорството с EDP е да се развият споделени изследвания за съхранение на енергия с високо напрежение, допълващи текущите изследвания на Embraer. Тези инициативи за научноизследователска и развойна дейност имат за цел да ускорят комбинираното познаване на технологиите, необходими за използването и интегрирането на батерии и електрически двигатели, за да се увеличи енергийната ефективност на двигателните системи на самолетите.

За оценките се използва малкия едномоторен самолет EMB-203 Ipanema като изпитателен стенд за извършване на първична оценка на технологиите за електрификация. Наземни изпитания са проведени в завода на Embraer в Botucatu, край Сао Пауло, като подготовка за първия полет, който ще се проведе в звеното на Gavião Peixoto на Embraer.

Електрификацията е само един проект от поредица инициативи, разработени от Embraer и цялата въздухоплавателна индустрия, насочени към гарантиране на ангажимента за устойчивост на околната среда, както вече е илюстрирано от разработките за биогорива за намаляване на въглеродните емисии.

EDP има глобален ангажимент да електрифицира 100% от флота си до 2030 г., както и да разработи нови предложения и търговски решения, които насърчават енергийния преход. Миналата година, по време на публичната покана на Aneel по темата за ефективна електрическа мобилност, компанията одобри инвестиция от около 50 милиона бразилски реали в проекти чрез Фонд за научни изследвания и развитие, състоящ се както от корпоративни, така и от партньорски ресурси.

EMB-203 Ipanema
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка