"Волга-Днепър" приземява флота си от "Антонов" Ан-124 флот след катастрофата (СНИМКИ)

Pan.bg 26 ное 2020 | 11:05 views (2489) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на simpleflying.comВследствие на впечатляващото напускане на пистата по-рано този месец руската товарна авиокомпания "Волга-Днепър" приземи своя флот от самолети "Антонов" Ан-124. Според авиокомпанията приземяването е проактивно и превантивно решение, взето вътрешно.

На 13 ноември 2020 г., петък, Ан-124В (регистрация RA-82042) претърпя близък до катастрофа инцидент. Aн-124 на "Волга-Днепър" трябваше да лети от Новосибирск до Виена, превозвайки 84 тона резервни авточасти. Както съобщи Simple Flying, самолетът успешно излита. Но на височина от около 549 метра, радиоконтактът със самолета е изгубен. След това той се обръща обратно за кацане на пистата с дим, идващ от един двигател.

По-късно е установено, че отломки от лопатка на турбината са повредили кабелите. Наред с други повреди, те са извели комуникационната система извън строя. В изявление на "Волга-Днепър" бе заявено, че капитанът е решил да се върне в Новосибирск поради „технически проблеми“ със самолета.

Кадрите показват, че самолетът изпитва затруднения при спиране и излиза отвъд края на пистата на известно разстояние. След като самолетът напуска пистата и удря снежна преспа, носната стойка се чупи, оставяйки носа на Антонов в снега. Що се отнася до „техническите проблеми“, части от капака на люлката и фрагменти от втори двигател са паднали на земята вследствие на разрушителна повреда на двигателя. Счупена турбина причинява повреда и на крилото. Отломки от нея са повредили вътрешните ламели на лявото крило и части от лявата страна на фюзелажа на самолета.

"Волга-Днепър" приземява Ан-124 незабавно
В писмо, изпратено от Константин Векшин, новоназначен главен търговски директор на "Волга-Днепър", до "Росавиация" пише, че "Волга-Днепър" приземява незабавно Ан-124. Той нарича решението за това добре обмислено.

„Искаме да бъдем активни и превантивни и да покажем, че сме отговорна авиокомпания, където безопасността е на първо място. Все още не сме получили никакви официални уведомления или указания за обслужване и няма предварителни заключения, така че трябва да приземим целия флот от Ан-124 незабавно".

“Волга-Днепър" оперира с флот от 12 самолета "Антонов" Ан-124 със средна възраст 26,9 години. Самолетът, участвал в инцидента - RA-82042, е придобит от "Волга-Днепър" през юли 1991 г. Приземяването оставя "Волга-Днепър" без самолети, достатъчно големи, за да обслужва голяма част от пазарната й ниша. Авиокомпанията е световен лидер на пазара за превоз на уникални, извънгабаритни и тежки товари. Техните "Антонов"
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > са позната гледка на летищата по целия свят.

„Не ни интересува колко приходи ще пропуснем. В момента този въпрос не е уместен. Безопасността е по-важна от потенциалните ползи в пиковия сезон” допълва Константин Векшин.

"Волга-Днепър" иска властите да ускорят темпото на разследването
Главният търговски директор упражнява натиска върху руските органи за авиационна безопасност и АНТК "Антонов", предполагайки, че те влачат разследването: „Трябва да чуем от руския авиационен орган и от производителя на двигателите, каква е причината и считаме, че те закъсняват с изводите. Трябва да видим насоките за действие и резултатите от разследването“допълва Константин Векшин. Според него в авиокомпанията знаят какво се е случило с Ан-124, но в "Волга-Днепър" иска да знаят защо се е случило и как да предотвратят следващи инцидент като този. Константин Векшин признава, че това ще отнеме време, но заяви, че времето не от съществено значение, по важни са правилните изводи.

„Надяваме се, че завършването на разследването ще бъде въпрос на седмици, но то трябва да бъде възможно най-точното и обективното, така че предположенията относно времето не са релевантни. Обществената безопасност и летателната годност надхвърлят политиката. Трябва да работим заедно, за да се справим с това, пазарът се нуждае от самолета. Aн-124 предлага много важни услуги".

Текстове към снимки:
Волга-Днепър приземи флота си от Ан-124 незабавно. Снимка: "Волга-Днепър"
Ан-124 „Антонов“ извън пистата след неограничена повреда на двигателя. Снимка: Getty Images

Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


"Волга-Днепър" приземява флота си от "Антонов" Ан-124 флот след катастрофата (СНИМКИ)

PREVIOUS PHOTO 1/2 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*