Военновъздушни и космически сили на Иран /снимки, видео /

Pan.bg 30 ное 2020 | 18:23 views (1164) commentaries(0)
img
ПАН.БГВоенновъздушни и космически сили на Иран. Проблеми с развитието

Изтребителите F-4 са сред най-старите самолети на иранските ВВС. Снимка Mehrnews.com


Ислямска република Иран има особена военна структура. Армията и Корпусът за охрана на ислямската революция изпълняват различни функции и задачи. В същото време и двете структури разполагат с всички необходими видове войски и родове въоръжени сили. По този начин ВВС на армията и Аеро космическите сили на IRGC едновременно отговарят за защитата на въздушното пространство на страната и атакуват вражески цели, но са от различни структури.

Характеристики на структурата

Иранските военновъздушни сили от армията като цяло съответстват на традиционното разбиране за ролята и задачите на този тип въоръжени сили. Те обединяват въздушни бази, различни формации и подразделения, както и различни спомагателни структури. Мисията на ВВС е да защитава въздушното пространство на страната, да наблюдава ситуацията в стратегически важни райони близо до Иран, да води военни действия и т.н. Трябва да се отбележи, че ВВС са оборудвани само с авиационна техника и само на оперативно-тактическо ниво. Броят на персонала на иранските ВВС е 18 хиляди души.


F-14 е друг пример за постна технология. Снимка Wikimedia Commons

Аеро космическите сили се отличават с набор от задачи и съответно с по-сложна структура. Те включват бойни и спомагателни авиационни формирования и части за ПВО. Освен това аеро космическите сили са отговорни за експлоатацията и използването на стратегически ракетни оръжия. AKC се обслужват от 15 хиляди души

Подобно разделение на ВВС е пряко свързано със спецификата на военното строителство в Иран. В същото време се смята, че такава структура позволява на бойните единици за различни цели да решават всички възложени задачи, от транспортиране на техника и обучение на персонала до нанасяне на удари с въздушни бомби или балистични ракети.

Състав на ВВС

Няколко командвания са подчинени на щаба на ВВС: авиация, обучение, тил и комуникации. Силовите формирования са разпределени между четири оперативни зони на географска основа: "Север", "Център", "Юг" и "Изток". Базите и ескадрилите са разделени между оперативните зони според техния размер и отговорности.


Ирански самолети и танкер. Снимка Tasnimnews.com

На Въздушното командване са подчинени базите, на които са назначени различните ескадрили. В зависимост от състава на подразделенията базите се делят на бойни (9 единици), смесени / съвместни (3 единици) и отделни транспортни
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > (2 единици). В тях има общо 32 бойни ескадрили и десетки помощни части.

ВВС и AKS разполагат с добре развита мрежа от летища. В допълнение към 14 активни бази се използват повече от две дузини резервни бази. Те могат да се използват за оперативно разполагане на авиацията, доставка на боеприпаси, стоки и техника в интерес на сухопътните войски и т.н.

ВВС разполагат с над 300 бойни самолета от различен тип. Характерна особеност на парка е наличието само на вносно оборудване, предимно на висока възраст, получено още преди революцията. Учебните и бойни самолети F-5, както и американските изтребители F-4 и F-14 все още са на въоръжение. Значителен дял от флота се състои от самолети МиГ-29 и Су-24, произведени от Русия . Анти-подводната авиация е представена от внесения P-3.
Ил-76. ВВС и AKS имат такива самолети. Снимка Wikimedia Commons

Има доста голяма военно-транспортна авиация - повече от 110 единици, представени от самолети от всички класове, до тежките Ил-76 и С-130. Хеликоптерите са представени само от транспортни средства в размер на 30 единици Няма атакуващи хеликоптери.

Аерокосмически сили

Включва няколко команди за различни цели - ракети, авиация, командване на ПВО, обучение, както и команди за комуникация и логистика. Такава структура е свързана с по-широк кръг от задачи, които трябва да бъдат решени.И сериозни разлики в оборудването в експлоатацията.

Ракетните сили АКС включват 6 ракетни бригади, въоръжени с оперативно-тактически комплекси, както и системи с малък и среден обсег. Съобщава се, че има до 100 комплекса с малък обсег и до 50 системи със среден обсег. През последните години на въоръжение влязоха наземни крилати ракети.


SAM "Khordad 3" на парада. Снимка Mehrnews.com

АКС включва 6 въздушни бази и 8 смесени въздушни групи. Бойната авиация е представена от няколко ескадрили, използващи относително стари технологии. Останалата част включва учебни и транспортни самолети, както и транспортни и бойни хеликоптери. По отношение на общия брой оборудване и типове превозни средства, авиацията на АКС е подобна на ВВС. В този случай има само 50 бойни и 20 бойни учебни самолета.

Въздушно космическите сили имат свои собствени смесени сили за ПВО. Те са способни да решават задачите на обектната и военната противовъздушна отбрана, допълвайки подобни подразделения от армията. В този случай една от основните задачи е да обхване стратегическите ракетни сили.

АКС са въоръжени с радарни станции от различни класове, до стратегическия надхоризонтски радар „Gadir”. Създадено е радарно поле, което покрива по-голямата част от границите на страната и околните райони.


AKS изстрелва ракета Fateh-110. Снимка Ypa.ir

За борба с въздушните цели се използват и теглени и самоходни артилерийски зенитни оръдия от няколко типа с малокалибрени оръдия. Създадена е и група зенитни ракетни системи с малък и среден обсег. Някои от системите за ПВО са закупени от чужбина, (ZSU-23-4, "Kvadrat", "Tor-M1" и др.). Други се разработват и пускат самостоятелно в Иран.

Проблеми с развитието

Командването на иранските въоръжени сили отговаря за двете направления на военната авиация, стратегическите ракетни сили и сили за противовъздушна отбрана между двете структури на армията и гвардейския корпус като цяло. Тази структура е запазена в продължение на много години и не се планира нейното реформиране. Само отделни части и подразделения подлежат на някои промени в реда на оптимизация.

Развитието на военната авиация през последните няколко десетилетия се извършва само чрез собствен ремонт и модернизация . Въпреки всички усилия собственото производство на бойни и спомагателни самолети и хеликоптери все още липсва, а закупуването на оборудване в чужбина се оказва невъзможно поради санкции. Също така се работи по създаване на оръжия за самолети - копия на чуждестранни образци, тяхното развитие напълно собствени разработки.


Ракетната система Khorramsher на парада. Снимка Tasnimnews.com

AKC се развива по-активно, но тези процеси са неравномерни. Авиационният компонент на тези сили, подобно на ВВС, не може да се похвали със съвременни модели. В същото време развитието и укрепването на стратегическите ракетни сили има висок приоритет. Резултатите от такива процеси са добре известни - и предизвикват безпокойство за съседните държави. Освен това се предприемат мерки за създаване и подобряване на системи за противовъздушна отбрана от различни нива.

Като цяло състоянието на Въздушните и Космическите сили на Иран не може да се нарече идеално. Съществуват сериозни проблеми с възрастта и състоянието на основната част от оборудването и няма възможности за цялостна радикална модернизация. Независимо от това се предприемат всички възможни мерки за поддържане състоянието на войските и осигуряване на максимална бойна ефективност. Благодарение на това ВВС и АКС продължават да се обслужват, осигуряват национална сигурност и възпират потенциалните противници.

Автор:
Рябов Кирилизточник
военное обозрениеНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Военновъздушни и космически сили на Иран /снимки, видео /

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка