Изтребители-прехващачи МиГ-31БМ усилват ПВО в арктическата зона на Русия

Pan.bg 02 дек 2020 | 15:25 views (550) commentaries(0)
img pan.bg, Н.Димов

За усилване на авиационната групировка в арктическата зона на Русия екипажи на височинните изтребител-прехващачи МиГ-31БМ от морската авиация на Тихоокеанския флот (ТОФ) са започнали да носят бойно дежурство в системата за ПВО на летище Анадир (столица на Чукотския автономен район). На летище Анадир са завършени работите по благоустройство на помещенията, предназначени за личния състав и осигуряване на условия за носене на постоянно бойно дежурство

Свръхзвуковият изтребител-прехващач МиГ-31БМ е предназначен за продължително патрулиране във въздуха и за борба с височинните разузнавателни самолети, стратегически бомбардировачи и нисколетящи цели. РЛС на самолета може да съпровожда едновременно до 10 цели и да захване 6.


През 2011 г. е взето решение да се модернизира МиГ-31 до стандарта МиГ-31БМ.Основната цел на модернизацията е придобиване на възможности за използване на нови ракети, както и усъвършенстване на РЛС – придобиване на нови режими и увеличаване обхвата на действие. До края на 2020 е планирано да се модернизират 60 МиГ-31 до МиГ-31БМ. Започнати са и опитно-конструкторски работи по удължаване на ресурса на модернизираните вече МиГ-31БМ.


През последните години в Арктика МО на Русия е построило 590 обекта с обща площ над 720 000 квадратни метра. През април 2020 г. в северната част на Якутия застъпва в бойно дежурство нов зенитно-ракетен полк въоръжен със С-300ПС. Разгънати са и множество радиотехнически подразделения и пунктове за управление на авиацията.Пред завършване е единен контур на ПВО над Северния морски път и Заполярието.


image

Източник: http://bastion-karpenko.ru, превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка