Поредна държава от Варшавския договор избра нов зенитно-ракетен комплекс - Унгария избра NASAMS от Kongsberg и Raytheon

Pan.bg 03 дек 2020 | 09:04 views (1778) commentaries(19)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на kongsberg.com

Дългогодишните партньори Kongsberg и Raytheon Missiles & Defense спечелиха поръчка за 410 милиона евро от Унгария за доставка на National Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS).

На 2 декември 2020 г. Унгария става 6-ата членка на НАТО и 12-ата държава в света, която придобива ЗРК NASAMS, високо адаптивен зенитно-ракетен комплекс със среден обсег с приложимост в голям брой оперативни изисквания за противовъздушна защита.

Чрез избора си Унгария става част от голямото семейство на NASAMS, което ще й даде предимството да има достъп до активно работеща производствена линия, която осигурява бърза доставка и конкурентна цена за унгарските въоръжени сили. Програмата включва и дългогодишно индустриално партньорство между унгарската и норвежката индустрия.

“С придобиването на ЗРК NASAMS, Унгария ще притежава най-модерната и с най-големи оперативни способности система за ПВО със среден обсег. Модулността и отворената архитектура на NASAMS дават възможност за непрекъсната модернизация, което подсигурява адаптивността на системата към нови заплахи и мисии за времето на жизнения й цикъл. Този договор е доказателство за продължителния успех на нашето партньорство с Raytheon Missiles & Defense в областта на противовъздушната отбрана“, заяви Ейрик Лие (Eirik Lie), президент на Kongsberg Defence & Aerospace AS.

“Унгария се присъединява към групата на САЩ и още четири държави членки на НАТО, които повериха противовъздушната си отбрана със среден обсег на доказаните способности на ЗРК NASAMS. Модернизирането на отбранителните способности на Унгария не само е в помощ на НАТО, но и увеличава до максимум способността на унгарската армия бързо да идентифицира, атакува и унищожи настоящи и бъдещи заплахи от военни самолети, безпилотни летателни апарати и нарастващите заплахи от крилати ракети“ заяви Том Лалибърти (Tom Laliberty), вицепрезидент на направление „Наземни военни действия и въздушна отбрана“ в Raytheon Missiles & Defense.

Решението за ПВО е съставено от ракети AMRAAM и AMRAAM-ER и радар SentinelTM, както и от Център за разпределение на целите, и пускова установка на Kongsberg. NASAMS предлага на военнослужещите от ПВО доказана ефективност на ракетата AMRAAM, която е на въоръжение в над 18 държави. Sentinel е радар за противовъздушна защита с доказани качества, използван от въоръжените сили на над 18 държави и е развит за борба с БЛА.

Коментар на pan.bg
От 6 държави от бившия Варшавски договор (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България), Унгария е четвъртата която започна обновяване на зенитно-ракетните комплекси със среден обсег. Полша и Румъния избраха американския ЗРК Patriot, Чехия избра през 2020 г. израелския ЗРК Spyder, сега Унгария избира норвежко-американския ЗРК NASAMS.

Само Словакия и България все още разчитат на зенитно-ракетни комплекси получени преди 35-40 години от бившия Съветски съюз.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 19

 1. #1
  Borei 03 дек 2020, 10:34
   
  13
   
  9

  "Само Словакия и България все още разчитат на зенитно-ракетни комплекси получени преди 35-40 години от бившия Съветски съюз."

  Е, ние като "по-глупави" ще дочакаме С-500 и ще видим, кой има по-добрата ПВО/ПРО система... :)!!!
  Натото ли? То вече се е разпаднало...

  "Западналите" днес са по-добри при "производството" на дебили, фалшиви избори, "бежанци" и подобни...

  Не знам как ще реагира тази система NASAMS ако на гости й дойдат 2-3 "Циркона" едновременно, идващи от 3 перпендикулярни посоки със скорост 12 маха и при това изменяйки си траекторията?

 2. #2
  Анализатор 03 дек 2020, 11:34
   
  7
   
  10

  няма да реагира
  системата не реагира на анимации

 3. #3
  Borei 03 дек 2020, 12:16
   
  10
   
  10

  Отговор на коментар: #2

  Анимации :)???

  Ако бяха анимации, САЩ и сатанинското им Нато отдавна да са унищожили Русия!
  Нали наскоро стреляха с "Цирконите"? То и "Калибр"-ите бяха "фантазия", но като удряха цели по Сирия се видя, че не са....

  Ама Натото ги е страх даже и от "анимациите" на Иран, на Северна Корея..., докато "анимациите" на Русия са още по-хубави :)!!!

  Ти още не си разбрал, че САЩ и Западът вече капитулираха всячески!!!

  Кого ще намериш там да воюва с Русия? Тези са слабаци и лигльовци! Тъпи овци са им "Министри на отбраната" (Германия - жена, Каренбауер, която не различава "Калашников" от "Сармат" :) )))! И техниката им днес също за нищо не става... А в България? Нали сме Нато? Хайде събери такива храбри, като тебе, дето ще отидат да се бият с "анимациите"? САЩ ще ви заповядат! Ама сте мишоци... Нямате и техника, нищо... Натовците :)!!! С Русия, ако воювате, сте измряли всичките и без анимациите :)!!!
  Ф-35??? Латинос и негри срещу руските асове??? Ще затънат в руските блата, ако изобщо стигнат до там!!!

  Вече идва нашето време - Изтокът!
  Онези, "Западът" станаха вече чалми - средновековие (Франция, Британия, Германия, Белгия...). А в САЩ целуват обувките на негрите :)!!! Купуват гласове на изборите, даже починали хора преди 100 г. са "гласували" за "Бидона" :)!!! НО, Тръмп ще им види сметката...

  Ако не се "пребоядисаш" ще умреш като динозаврите! Не са успели да се приспособят на промените и хайде....!!! Учи Руски език :)!!!

 4. #4
  Анализатор 03 дек 2020, 13:18
   
  9
   
  10

  Много си смешен боготворенето на Русия. Незнам руснак ли си , българин ли си?
  Изтока (далечния) е във възход , но не и Русия тя има същите проблеми като омрания ти запад застаряващо население, възход на мюсюлманите...
  Иначе Индия и Китай са с най-добри переспективи от към население в производителна възраст.

 5. #5
  Borei 03 дек 2020, 18:19
   
  9
   
  6

  Отговор на коментар: #4

  Не съм руснак, но не харесвам педерасите и тая западна лигавщина!

  Някаква овца, която само с политика се занимава, да е министър на отбраната???
  И половината от армията да са наркомани и хомота, джендъри?
  И да целуват подметките на негрите, като "извинение за робството" някога???
  Истанбулски конвенции, "ваксини"... Вземат ти децата със закони...
  Пълни глупости!

  Не е моята ценностна система!!! При руснаците знам, че имат нормална ценностна, човешка система! Ако бяха като САЩ, цяла Западна Европа и Аляска сега щяха да са вече техни :)!!!
  И да сричат на руски :)!!! А японците само щяха да подсмърчат и никога нямаше да мислят за онези бивши техни острови :)!!

 6. #6
  САМО НАПРЕД 03 дек 2020, 19:12
   
  5
   
  6

  Отговор на коментар: #5

  ДА,АМА АНАЛ-ЛИЗАТОРЪТ ВЯРВА НА ХОЛИВУД
  И НА Г€РБ!

  П€Д€РА$ТКИ РАБОТИ!

 7. #7
  KOREKTOR 1 03 дек 2020, 22:06
   
  6
   
  5

  ЗА #2 #4
  Анализатор


  АНАЛЕН ЛИЗАТОРЕ,

  ЗНАЕШ ЛИ , ЧЕ СИ НЕЧОВЕШКИ ИЗВЪНРЕДНО ТЪП И НЕКАДЪРЕН ТВОЙТА

  МАМИЧКА ДОЛНА ДА ЕБА.  ЦИРКОН БИЛО АНИМАЦИЯ ЛИ.


  Я ДА ВЗЕМЕШ ДА СИ ЕБЕШ МАЙКАТА НЕКАДЪРНА ГОВЕДАРСКО ПЛАТЕНО ГОВЕДО !!!  Гиперзвук и восемь махов. Испытания гиперзвуковой ракеты «Циркон»


  https://www.pan.bg/view_article-49-529285-amerikancite-se-opitaha-da-otkradnat-izstrelyana-raketa-cirkon.html

  "Американците се опитаха да откраднат изстреляна ракета „Циркон"

  Американските разузнавателни агенции се опитаха да откраднат руската хиперзвукова ракета "Циркон". Американска ядрена подводница и самолети на НАТО се появиха във водите на Баренцово море на фона на тестове, провеждани от руските военни на последната хиперзвукова крилата ракета „Циркон“.

  Тестовете трябва да се проведат в периода от 3 до 8 септември и очевидно, че Съединените щати и членовете на НАТО са решили да се възползват от тази възможност и вероятно не само да получат обективни данни за възможностите на руската хиперзвукова ракета, но и да заловят самата ракета, за да я проучат.

  Преди няколко дни стана известно, че американска подводница се намира в близост до руските териториални води, недалеч от брега на Норвегия, но ден преди това в същия район се появиха два разузнавателни самолета на НАТО, които очевидно наблюдаваха подготовката за тестовете най-новите руски хиперзвукови оръжия.

  Известно е, че настоящите изпитания е трябвало да бъдат проведени във водите на Бяло море, но източници от отбранителното ведомство съобщават, че се планира едновременно изстрелване на две ракети, поразяващи цели на различни разстояния, което не изключва възможността поне една от ракетите да лети към Баренцово море.

  Експертите обръщат внимание на факта, че хиперзвуковите ракети „Циркон“ са много голям проблем за САЩ и следователно в интерес на Вашингтон е да получи възможно най-много информация за техните възможности и, което е още по-важно за САЩ - да улови самата ракета за нейното изследване."

 8. #8
  Анализатор 04 дек 2020, 13:23
   
  3
   
  4

  Отговор на коментар: #5
  Това което си написал е "Пълни глупости! " цитат.
  Яко си зарибил с конспиративни теории, Отнемане на деца , ваксини дето убиват , джендари . Бил ли си в западна Европа и САЩ или се информираш само от руски сайтове.
  Русия е държавата с най-голяма територия на земята, какво ли е ценностата и система за да се лучи това?
  ...

 9. #9
  УОЛТ ДИСНИ 04 дек 2020, 17:21
   
  2
   
  4

  русофила и като мре изпуска жлъч но вече е мърша.

 10. #10
  KOREKTOR 1 04 дек 2020, 18:30
   
  3
   
  2

  #9
  УОЛТ ДИСНИ


  ВИДИШ ЛИ ДЕБИЛЕН ИДИОТСКИ КРЕТЕНОДЕН БЕЗМОЗЪЧЕН НИКНЕЙМ НЕ СЕ ЧУДИ И

  БЪДИ СИГУРЕН , ЧЕ ТОВА Е ТЪПАТА КРЕТЕНОИДНА КУРВА БЕЗРОДНА ПРОДАЖНА

  ТУРСКОРАЗИБАНАТА УКРОПУТКА

  УКРОПУТКО ТЪПА БЕЗРОДНА,
  КРЕТЕН ДЕБИЛЕН КУХОГЛАВ,

  ЗАПОЗНАТ СИ ЕДИНСТВЕНО СЪС СИРЕНЯСАЛИЯ ДЪРТ ВОНЯЩ ХУЙ НА ДЪРТИЯ МАНАФ ЕРДО ДЕТО ОРЕ В ЛАЙНЯНИЯ ТИ АНАЛЕН ОТВОР.

  С ТОВА СИ ЗАПОЗНАТ БОКЛУК ДОЛЕН БЕЗРОДЕН.

  АЙ ЕБИ СИ МАЙКАТА БЕ УКРАИНЕЦ БЕЗРОДНИКО СЪС СТОТИЦИТЕ НИКНЕЙМОВЕ !!!


  "8 Брандера Задунайски НиколовТуполев Пуркooooooo Ronaldo #4 ПУТЛЕР КАПУТБългаринобективБИВШ ТАНКИСТ ЗАПОЗНАТ С БЛИЗКИЯ ИЗТОКKOREKTNI Amarginal Шухевич100 Рублей за Доллар Галициев ЭАС - эвразийский союз ОпозицияТозиМ-16-УM-16 UKурсант Конквистадор Чебурашката Антиглобалист Обективен БЕЗАНАЛОГОВИ РУСКИ ТРОШКИ Новия И. Пишков Конкретно ГНЕВЕН Коректен Знайко Опитен Аматиор Кадет Караденизовот Мадрид Плевнелиев Варшавския ORHAN Ганева Проверяващ Апостола Артелчик АХМЕД ДОГАН=РУСИЯ bedna i gladna Russia ПИШЕВ ФЛОТСКИ Flotski NAVYCOMODORE Сержант ЖЕЧ-ПОСПОЛИТА SEA POINTAПОКАЛИПТО доцент Денев ИСТИНАТА истината COLONELK. DENEVК. Денев ПОЗНАВАЧ избягал от руската кочина VEKTOR заходящ Моше Коен СЕ? ВАЛСервал Хелсински К. Каракал Seminyak Аз да кажа Новак NOVAK Умерена опозиция Protektor Polkovnik Антиемигрант на Квадрат antiemigrant ukrain-inform украинец UKRAINEC ФАКТ ФАКТИ ОБЕКТИВ ОБЕКТИВЕН ЗАПОЗНАТ Запознат и какво ли още не"  НАЛИ ЗНАЕТЕ БИОГРАФИЯТА НА УКРОПУКТАТА ПИСАНА ОТ САМИЯ НЕГО.

  УКРОПУТКАТА Е БЕЗРОДЕН ПРОДАЖЕН НЕБЪЛГАРИН ИЛИ ТОЧНО КАЗАНО Е БЕЗМОЗЪЧЕН МУТАНТ ДЕБИЛ С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД.
  СИН НА ТАТКО ПОЛКОВНИК - НОМЕНКЛАТУРЧИК ОТ БНА , НАЧАЛНИК ОТДЕЛ В МНО , ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ЧЛЕН НА БКП И ВЪРЛ КОМУНИСТ.
  КАТО ТАКЪВ НАСЛЕДНИКЪТ МУ УКРОПУТКАТА ЯВНО Е ЛАПАЛ И СЕ Е ТЪПКАЛ С ПЪЛНИ ШЕПИ ОТ БЛАГИНИТЕ НА ТАКА ОМРАЗНИЯ СЕГА МУ КОМУНИЗЪМ И СЕ Е ПОЛЗВАЛ ОТ ВСИЧКИ ВРЪЗКИ НА ТАТКО СИ И ПРИВЕЛЕГИИ ЗА БЛАГОДАТЕН ЖИВОТ.

  В ПОСЛЕДСТВИЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕЗИ ВРЪЗКИ НА ТАТКО МУ И ПРИВЕЛЕГИИ Е ИЗПРАТЕН НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО ЗА НЕГО ДА ПОПИВА НАУКИ И ЗНАНИЯ В БИВШИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ В БИВШАТА УКРАИНСКАТА СЪВЕТСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА В РУСКО НАСЕЛЕНИЯТ ГРАД ХАРКОВ.

  ТАМ СЪС СИГУРНОСТ Е И ПОЛУЧАВАЛ НАПЪЛНО НОРМАЛНА СОЛИДНА СТЕПЕНДИЯ И Е ГУЛЯЛ И СЕ Е РАЗПЛУВАЛ НА ГЪРБА НА ЦЕЛИЯ СЪВЕТСКИ НАРОД В ТОВА ЧИСЛО И НА РУСНАЦИТЕ И ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА СЕГА ТОЙ ИМ СЕ "ОТБЛАГОДАРЯВА" С ТАКАВА " ВСЕОТДАЙНА ЛЮБОВ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ " .


  МНОГО МИ Е КЕФ КАТ ВИЖДАМ КАК ЗЛОБЕЕШ В БЕЗСИЛНАТА СИ ЗЛОБА КУРВЕТИНО

  УКРОПУТКО ТВОЙТА МАМА ДОЛНА ДА ЕБА ТУРСКА ГАДИНО

  ПРЪСНИ СЕ ОТ ЯД В ЯРОСТТА СИ ЖАЛКА И НИЩОЖНО БЕЗСИЛНА

  УМРИ ГАДИНО .

  УКРОПУТКО,

  МУМЙО ФАШИСТКА ,

  УМРИ В МЪКИ КАНСКИ ГАДИНО ОТВРАТИТЕЛНА,

  В КАНСКИ БОЛКИ ДА СЕ ГЪРЧИШ ТВАР БЕЗРОДНА ФАШИСТКА.


 11. #11
  KOREKTOR 1 04 дек 2020, 18:33
   
  2
   
  2

  Отговор на коментар: #8


  АНАЛЕН ЛИЗАТОРЕ,

  ЗНАЕШ ЛИ , ЧЕ СИ НЕЧОВЕШКИ ИЗВЪНРЕДНО ТЪП И НЕКАДЪРЕН ТВОЙТА

  МАМИЧКА ДОЛНА ДА ЕБА.


  ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ ДА МИ ОТГОВОРИШ ТВОЙТА МАМА ДОЛНА ДА ЕБА.

 12. #12
  Хихихи 05 дек 2020, 14:41
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #11

  Скъпи, не Дей така, възбуждащо е !

 13. #13
  Искам си, търся си 05 дек 2020, 14:44
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #11

  Аз съм една голяяяма жадна УКРОП*ТКА. Целуни ме (ако смееш) товарищ !

 14. #14
  Не е честно ! 05 дек 2020, 14:49
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #11

  А мойта мама где я забрави, а ?
  Перверзник ! Тя те чака, а ти ... !
  Нямам думи ! Коравосърдечно чудовище !
  Така ли се отнасяш с възрастните дами !
  Вместо да направиш една достолепна жена щастлива, ти ... с УКРОП*ТКИ, както им викаш си се захванал ! Нямаш ли малко срам ? Не не, това не се търпи вече ! Ще кажа на мама да си купи негър !

 15. #15
  Из Министерства иностранных дел Р 05 дек 2020, 14:57
   
  2
   
  1

  Товарищ Корректор 007, спасибо за ваш тяжелый труд, но вы перестараетесь. Да, матушка Россия счастлива, но ваши слова нереалистичны. Наша родина - не Швейцария! Увеличим суточную дозу, но, ради бога, успокойтесь!

 16. #16
  Трол от Тирол 05 дек 2020, 15:26
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #11

  Пий си хапчетата, нервак !

 17. #17
  KOREKTOR 1 05 дек 2020, 20:23
   
  1
   
  1

  ЗА #12 Хихихи
  #13 Искам си, тър
  #14 Не е честно !ся си
  #15 Из Министерства иностранных дел Р
  #16 Трол от Тирол  ПОРЕДНАТА РЕДОВНА КЕРТЕНСКА ИДИОТИЯ НА УКРОПУТКАТА.

  СЛЕД ТОТАЛНО РАЗИБАВАНЕ НА МАМИЦАТА МУ КУРВЕНСКА , И ТОТАЛНО УНИЩОЖЕНИЕ И УНИЖЕНИЕ

  БЕЗПОМОЩНАТА ПРОТИВНА И НИЩОЖНА ГАДИНА УКРРОПУТКАТА БЕЗРОДНА И ПРОДАЖНА ,

  СВИНЯТА ТУРКОФИЛСКА НАЙ-ПОСЛЕ СЕ ИЗЯВЯВА КАТО ЕДНОЛКЕТЪЧНОТО БЕЗМОЗЪЧНО,

  КРОМАНЬОНЕЦЪТ АВСТРАЛОПИТЕК,

  НЕЧОВЕКОПОДОБНИЯ ПРИМАТ КУХОГЛАВ

  УКРОПУТКАТА

  НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ ГОСПОДА,

  КАКЪВ ИСКАЗ,

  КАКВА ВИСОТА НА СЛОВОТО,

  КАКЪВ ИНТЕЛЕКТ САМО!!!

  "дебил (български)
  Шаблон:Словоформи/дебил

  Съществително нарицателно име, мъжки род,

  тип глупав човек, неадекватен, упорит, заинатен."  СХВАЩАШ ЛИ УКРОПУТКО , ДЕБИЛ ТЪПОГЛАВ БЕЗМОЗЪЧЕН ?  МНОГО МИ Е КЕФ КАТ ВИЖДАМ КАК ЗЛОБЕЕШ В БЕЗСИЛНАТА СИ ЗЛОБА КУРВЕТИНО

  УКРОПУТКО ТВОЙТА МАМА ДОЛНА ДА ЕБА ТУРСКА ГАДИНО

  ПРЪСНИ СЕ ОТ ЯД В ЯРОСТТА СИ ЖАЛКА И НИЩОЖНО БЕЗСИЛНА

  УМРИ ГАДИНО .

  УКРОПУТКО,

  МУМЙО ФАШИСТКА ,

  УМРИ В МЪКИ КАНСКИ ГАДИНО ОТВРАТИТЕЛНА,

  В КАНСКИ БОЛКИ ДА СЕ ГЪРЧИШ ТВАР БЕЗРОДНА ФАШИСТКА. 18. #18
  UCK 06 дек 2020, 11:30
   
  0
   
  1

  Отговор на коментар: #17

  къдя си гьотферен?
  ке джвакаш баур с мирене.

 19. #19
  KOREKTOR 1 06 дек 2020, 12:59
   
  1
   
  0

  "дебил (български)
  Шаблон:Словоформи/дебил

  Съществително нарицателно име, мъжки род,

  тип глупав, тъп човек, неадекватен, упорит, заинатен."

  СХВАЩАШ ЛИ ДЕБИЛЕ ТЪПОГЛАВИ ?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка