Обявиха конкурс за доставка на аварийни поплавъци за хеликоптери AW 109E

Pan.bg 20 юли 2011 | 16:24 views (3976) commentaries(2)
img www.pan.bg

От МВР обявиха обществена поръчка за конкурс за "Доставка на един комплект аварийни поплавъци за хеликоптери AW 109E".
Сумата без да се включва ДДС 258 333,00 BGN.
Специалисти останаха учудени от тази обществена поръчка, защото според тях в техническата документация за самия конкурс за хеликоптерите аварийните поплавъци фигурират и вече са платени.
Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е 7.9.2011 - 11:30, а на 8 септември офертите ще бъдат отворени.
PAN.BG прогнозира още отсега, че фирмата, която достави хеликоптерите - италианската AgustaWestland, ще спечели предрешения конкурс.

Пълната документация може да видите тук:

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:226363-2011:TEXT:BG:HTML&src=0

Припомняме, че само няколко месеца след като ги получихме Министерския съвет отпусна още цели 5 млн.лв. (в тази сума влизат и аварийните поплавъци)за хеликоптерите. За повече информация тук: http://pan.bg/view_article-1-4549-Ministerskiqt-syvet-otpuska-5-miliona-za-novite-ni-granichni-helikopteri.html

Първият хеликоптер АW 109 пристигна на 30 март 2010 г.- на стойност 5 535 050 евро, закупен със средства от националния бюджет на България. Той е от лек клас с високи летателно-технически характеристики. За съжаление и той и другите 3 броя нямат противооблединителна система на лопатите ,така че се лети само при добри МТО условия. Първата бройка бе отдадена под наем на Авиоотряд 28 за срок от 3 години, поради факта, че бе само с базова апаратура и не вършеше работа на "Гранична полиция".

image

Следващите 3 хеликоптера пристигнаха на 15 януари 2011 г. на перона на правителствения ВИП на летище София ГД “Гранична полиция”. Те са - 1 среден клас AW139 и 2 броя AW109, финансирани по Инструмента “Шенген”. Трите машини ще бъдат използвани за охрана на външните граници на ЕС за които отговаря България – морската на Черно море и сухопътните с Турция, Македония и Сърбия. Стойността на проекта е над 29 млн. евро, като част от парите пак плати България. В момента и трите хеликоптера са базирани на летище Безмер.
Така до момента само България е дала около 14 млн. евро за скъпоструващи хеликоптери, за които все още няма отзиви в медиите или пък лично от Цветан Цветанов, каква работа вършат.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  DDT 20 юли 2011, 16:57
   
  0
   
  0

  "Трите машини ще бъдат използвани за охрана на външните граници на ЕС за които отговаря България..." - едава ли с тези хеликоптери може да се охраняват външните граници на ЕС. Могат само да се наблюдават и нищо друго. Граници се ОХРАНЯВАТ със средства, които могат да предотвратят евентуална агресия, т.е. с оръжие. А тези хвърчила въоръжени ли са или стават само за въздушен туризъм и бракониерство от въздуха, разбира се само за богоизбрани персони?

 2. #2
  xxl 20 юли 2011, 18:07
   
  0
   
  0

  Трябва да се разследва тая италианска фирма! Те направо златни излязоха хеликоптерите!

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка