Brexit - няма вече единно небе за ЕС и Великобритания, спасението е нови филиали на авиокомпаниите от двете страни на границата

Pan.bg 07 яну 2021 | 12:10 views (970) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на ana.aero

image
Новите права за авиопревози между Обединеното кралство и ЕС влязоха в сила на 1 януари 2021 г. Докато дълги години двете страни се радваха на открито небе и на единния авиационен пазар, това вече не е така.

Правата за движение между Обединеното кралство и ЕС сега се въртят около първите четири свободи, най-основните.

Британските авиокомпании могат да летят до всяка държава от ЕС и обратно, без ограничения за трафика, капацитета, честотата, маршрута или друго. За щастие не са необходими двустранни споразумения на ниво държава.

Но има и големи промени, включително:
-Няма права на седма свобода или каботаж: авиокомпания на Обединеното кралство вече не може да лети между две страните от ЕС, нито авиокомпания на ЕС в рамките на Обединеното кралство.

-Операциите с пета свобода за всички товари подлежат на бъдещи преговори.

-Код-шеър и блокови пространства могат да дадат възможност на авиокомпаниите от Обединеното кралство и ЕС да си сътрудничат в бъдеще, за да заобиколят нови ограничения

-Въведени са нови права за движение между Обединеното кралство и ЕС - нови правила за air operator's certificate (AOC) за достъп до единния пазар

На графиката: Двупосочните места между Обединеното кралство и ЕС достигнаха почти 189 милиона в периода преди COVID-19 г. Между 2011 и 2019 те се увеличили с 38%, с добавени 52 милиона места.
image

Най-важният момент, че след като вече няма достъп до единния пазар на ЕС, това се заобикал я от засегнатите авиокомпании по най-различен начин.

Това става чрез създаването на нови дъщерни дружества с нови AOC, като easyJet Europe, Norwegian UK, Ryanair UK и Wizz Air UK. Такива превозвачи са нараснали значително в последното десетилетие поради единния пазар на ЕС и очевидно те искат да продължат да го правят.

С тези AOC, Norwegian, Ryanair и Wizz Air могат да летят вътре в Обединеното кралство и до дестинации извън страната.

Така asyJet Europe може да лети през и в рамките на ЕС.

Именно това дава възможност на Wizz Air да продължи работата и растежа си с полети до страни извън ЕС като Египет и Турция, Norwegian лети от Лондон до САЩ и има полети на Ryanair в Обединеното кралство, Мароко, Черна гора, Норвегия и Украйна.

Въпреки всичко това, поради битката
на правителствата на Великобритания и ЕС с коронавируса, довел до предотвратяване или обезсърчаване на пътуванията, вероятно в краткосрочен план ще има малка разлика спрямо досегашния начин на пътуване.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка