СЪХРАНЕНИ СПОСОБНОСТИ И ПОВИШЕНА ПОДГОТОВКА БЯХА ОТЧЕТЕНИ В ГОДИШНИЯ АНАЛИЗ НА ПЪРВА ЗЕНИТНО-РАКЕТНА БАЗА

Pan.bg 14 яну 2021 | 09:10 views (1253) commentaries(1)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на 1-ва ЗРБНа 11 януари 2020 г. в Първа зенитно-ракетна база се проведе Анализ на състоянието и резултатите от подготовката през 2020 г. На него присъстваха заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, представители на сектор “Зенитно-ракетни войски” от Командването на ВВС, командирите на формированията и началниците на служби и отделения от управлението на Базата.

И през съпътстваната от много ограничения заради пандемията изминала година основните усилия на личния състав отново бяха насочени към поддържане на специалната бойна техника в изправност и готовност за бойно използване и носене на заповяданото денонощно бойно дежурство. Необичайната реалност обаче наложи един по-различен ритъм в живота на войските. С по-гъвкаво носене на службата. С повече натоварване за носещите бойното дежурство и редуциран останал персонал. При строго спазване на заповяданите противоепидемични мерки и поддържане на постоянна готовност за оказване на съдействие на здравните и полицейски органи за преодоляване на здравната криза – отбеляза в своя брифинг командирът на Зенитно-ракетната база полковник Валери Ценов.

Сложната епидемиологична обстановка в страната не успя да повлияе съществено на процеса на бойната подготовка във войските. Отложена беше само полевата подготовка на специалисти за ЯХБЗ от ВВС на полигон „Ново село”. Като цяло всички основни мероприятия, за които беше необходимо, се препланираха и изпълниха в пълен обем и според изискванията определени в заповедите за ограничаване на разпространението на COVID-19.

През годината се повиши практическата подготовка на офицерския състав по отработване на оперативните процедури за командване и управление на зенитно-ракетните формирования от НАТО, отработени по време на проведените тактически учения. Подготовката на офицерските кандидати, сержантския и войнишкия състав се водеше съгласно програмите за подготовка на различните видове специалисти, изготвените разписания и планове за занятия по специалности и работа в състава на бойните разчети, използвайки наличните ресурси и време, целенасочено, постоянно, непрекъснато и максимално близко до реалната обстановка.

През 2020 г. Базата взе участие в съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято 2020” и съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020”. Това спомогна за постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските ВВС за участие в операции под егидата на НАТО; повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на личния състав. Основна задача за изпълнение на формированията от ЗРВ беше отработване на участие в отбранителна въздушна операция.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > По време на съвместните бойни стрелби на формирования за ПВО и бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла-2020”, разчети на ПЗРК от формированията на Базата регистрираха отлични попадения, в т.ч. пряко в една от мишените. Същевременно нейните специалистите изградиха устойчива комуникационно-информационна и навигационна система, която осигури надеждното управление и взаимодействие на участниците в учението.

По отношение на медицинското осигуряване голямо предизвикателство за Базата беше и си остава борбата срещу разпространението на коронавирусната инфекция. Резултатите в този план говорят сами за себе си. Първите случаи за заболели бяха регистрирани във формированията едва през октомври, като пикът беше достигнат през ноември, а през декември постепенно случаите намаляха. Всички заразени своевременно се самоизолираха и не беше допуснато разпространение на инфекцията във войсковите райони.

Въпреки ограниченията беше организирано и честването на 60-годишнината от създаването на Зенитно-ракетни войски при спазване на всички предписани мерки. С военнослужещи и бойна техника от подчинените формирования Зенитно-ракетната база взе активно участие и в националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник” в редица български градове. С това дадохме своя принос за повишаване на интереса към военната професия и в частност към ЗРВ, а също така за издигане на авторитета на Българската армия. – заяви полковник Ценов.

Бригаден генерал Петьо Мирчев определи анализа за подготовката на Първа зенитно-ракетна база като много изчерпателен. „Благодаря на целия личния състав за отговорната и упорита работа. Впечатлен съм от духа и мотивацията, с които преодолявате всички трудности! Желая ви здраве и очаквам да се видим отново на предстоящите бойни стрелби на полигон Шабла през т.г., където отново ще можете да демонстрирате своята бойна подготовка и умения! – заяви той.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


СЪХРАНЕНИ СПОСОБНОСТИ И ПОВИШЕНА ПОДГОТОВКА БЯХА ОТЧЕТЕНИ В ГОДИШНИЯ АНАЛИЗ НА ПЪРВА ЗЕНИТНО-РАКЕТНА БАЗА

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  blq blq 15 яну 2021, 09:43
   
  1
   
  1

  И сега какво? На вратата пише едно, босовете правят друго.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка