Построеният от Lockheed Martin лунен кораб Orion бе предаден на NASA, за да го подготви за изстрелване

Pan.bg 15 яну 2021 | 08:19 views (658) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на lockheedmartin.com

На 14 януари 2021 г. Lockheed Martin завърши сглобяването и тестването на космическия кораб Orion Artemis I и го предаде на екипа на NASA Exploration Ground Systems (EGS). След това, той ще сглобен в Космическия център Кенеди и екипът на EGS ще извърши последна подготовка на космическия кораб за мисията му на Луната по-късно тази година.

Готов за Луната
Orion е новият обитаем изследователски космически кораб на NASA, който ще отведе астронавтите в дълбокия космос, включително до Луната и Марс. Компанията Lockheed Martin е основният изпълнител и е изградила модула за екипажа, адаптера за модула на екипажа и системата за прекъсване на старта. Европейската космическа агенция (ESA) предоставя европейския сервизен модул за Orion.

Мисията Artemis I ще бъде първото изстрелване на космическия кораб Orion на борда на ракетата Space Launch System на NASA. 3 седмици след пуска, капсулата Orion ще се отдели, ще обиколи Луната и ще се върне на Земята. Тази тестова мисия ще потвърди надежността и функционалността на космическия кораб, ракетните и наземните системи за бъдещи мисии с екипаж.

„Orion е уникален и впечатляващ космически кораб и екипът свърши изключителна работа, за да стигне до днес. Изстрелването и полетът на Artemis I ще бъде впечатляваща гледка, но по-важното е, че ще потвърди, че Орион е готов безопасно да превози хората до Луната и обратно. Този огромен напредък отваря вратата към нова ера на изследването на дълбокия космос, която в крайна сметка ще ни бъде от полза тук на Земята“ заяви Майк Хоус, вицепрезидент за програмата Orion и програмен мениджър в Lockheed Martin.

Orion бе прехвърлен от сградата Neil Armstrong Operations and Checkout Building в космическия център Кенеди, където бе сглобен, в множество други съоръжения където EGS ще зарежда горивото и други консумативи като амоняк, хелий и азот и ще интегрира системата за прекъсване на изстрелването и защитния обтекател. След като това приключи, корабът ще бъде отведено до съоръжението за вертикално сглобяване, за да бъде монтиран на ракетата SLS и подготвен за транспортиране към стартовата площадка.

Мисиите с екипаж са в ход
Изстрелването по-късно тази година ще бъде началото на много мисии по програмата "Артемида" до Луната. Следващата мисия, "Артемида II", ще бъде първата с екипаж на борда и ще бъде
изстреляна, за да обиколи Луната и да се върне. Този екипажен модул Orion и адаптерът за сервизния модул вече се сглобяват в космическия център Кенеди и през лятото на 2021 г. за първи път ще бъдат сключени компютрите и системите на кораба.

Мисията "Артемида III" ще осигури кацане на Луната на първата жена и на поредния мъж. Orion ще ги транспортира до Луната, ще я обиколят и в крайна сметка ще кацнат на повърхността й, използвайки лунна система за кацане. Този космически кораб също вече е в процес на изграждане, като основните конструктивни елементи като херметичната капсула за екипажа вече пристига в съоръжението за сглобяване Michoud Assembly Facility на NASA.

Като част от договор за производство и експлоатация, NASA поръча три космически кораба Orion от Lockheed Martin за мисиите "Артемида III-V" с планове да поръча три допълнителни космически кораба Orion за мисии "Артемида VI-VIII" и опции за до 12 мисии.

На снимката: Готовият космически кораб Orion за мисията Artemis I ("Артемида I") бе предаден за подготовка на старта към Луната по-късно тази година.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка