Подробности за избора на новите радари MMR на Словакия

Pan.bg 15 яну 2021 | 09:15 views (801) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на МО на Словакия

Министърът на отбраната на Словакия на 14 януари 2021 г. получи мандат от правителството за договаряне на междуправителствен договор с Израел за доставка на 17 нови 3D радари. Правителството се съгласи с предложението на Министерството на отбраната за доставка на 17 триизмерни радарни системи от Израел съгласно междупрателствено споразумение. Това е най-изгодната комплексна оферта с цена от 148,2 млн. евро с включен ДДС, която напълно и изцяло отговаря на техническите и експлоатационни изисквания на въоръжените сили на Словакия. Новото оборудване трябва да замени 24 радара, от които всички, с изключение на един, са достигнали края на своя експлоатационен живот.

Оценявайки решението на правителството, министърът на отбраната Ярослав Наг заяви: „От 2010 г. Словакия се опитва да придобие модерни, функционални и надеждни радарни системи, но без резултат по различни причини. Затова ми е толкова приятно, че това правителство успя да го направи. Защитата на нашето въздушно пространство е ключов фактор за постигане на приоритета ни за осигуряване на сигурността на нашата страна и гражданите".

Наред с израелската оферта, Министерството на отбраната представи на правителството и офертите на Великобритания (BAE Systems) за 193,4 млн. евро с включен ДДС и на Франция (Thales) за 249,9 млн. евро с включен ДДС. Двете оферти обаче надвишиват общата прогнозна цена за покупка, определена на 155 милиона евро. Най-ниската цена и напълно съответстващите на заданието параметри сочат в полза на израелската оферта, както и анализът на Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCI), която установи, че израелската оферта е най-изгодното решение по отношение на интегрирането им в системите на НАТО. Излишно е да се добавя, че същите системи за наблюдение на въздушното пространство са доставени на Чехия и Унгария.

Относно предимствата на печелившата оферта, министърът на отбраната Ярослав Наг сподели, че това означава получаване на авангардна технология на по-ниска цена от тази, която Израел предложи в предишния търг през 2019 г. Израелската оферта е с 5 млн. евро по-ниска от предишната и предлага спестяване от 35 милиона евро от разходите за жизнения цикъл. Освен това печелившата оферта гарантира реинвестиране на 35% от цената по договора, приблизително 50 милиона евро, в Словакия. „Парите ще бъдат използвани за подпомагане на националната икономика и заетостта.
Израел също така е изпълнил условието за декларация за ангажираност за включване на отбранителната индустрия на Словакия в този проект чрез обществени поръчки, а ние ще настояваме, че държавна компания, работеща в отбранителната индустрия на страната, да бъде партньор в индустриалния проект в Словакия“ заяви министър Наг.

Още един важен фактор, укрепващ легитимността на решението на правителството на Словакия, е прозрачността на целия търг. Най-важното е, че през целия тръжен процес не бе направена нито една промяна в условията на конкурса. При това един от принципите е да се поддържа отворена комуникация с всички участващи страни - ако едната страна изпрати въпрос, отговорът на него се изпращаше едновременно на всички заинтересовани страни. Освен това всички страни можеха да се консултират с МО на Словакия по всяко време и имаха възможност да подадат частични оферти.

По отношение на процеса на оценка, ръководителят на Министерството на отбраната подчерта, че отделните оферти са били оценени от 42-членна комисия за оценка на офертите на Министерството на отбраната. Излишно е да се отбележи, че нито лобистки групи, нито политици са се намесили в процеса на подбор.

Чрез закупуване на 17 броя 3D мобилни радари със среден, близък и много близък обсег, Министерството на отбраната ще осигури денонощно наблюдение, контрол на въздушното движение (ATC) и непрекъсната опозната картина на въздушната обстановка (ASP) над Словакия в рамките на интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS). Също толкова важно е, че това значително ще засили сигурността на шенгенската граница на ЕС.

След днешното решение на правителството на Словакия, Министерството на отбраната ще започне преговори с представители на израелското правителство за договаряне на всички условия и координация на стъпките напред. Ако всички условия са спазени и бъде договорена сделка, министърът получи мандат да подпише договора за междуправителствено споразумение. Ако до 31 март 2021 г. не бъде постигнато споразумение, Министерството на отбраната ще започне преговори с правителството на Великобритания и впоследствие на Франция.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка