Northrop Grumman MQ-4C Triton участва в операция в Южнокитайско море. Изводите

Pan.bg 17 яну 2021 | 21:39 views (469) commentaries(0)
img
пан.бг

Американският флот : Northrop Grumman MQ-4C Triton участва в операция в Южнокитайско море


Припомняме: 08 юли 2020

Васил Димитров,
pan.bg
По информация на janes.com

Австралия може да очаква доставката на първия си БЛА Northrop Grumman MQ-4C Triton тип голяма височина, голяма продължителност на полета (HALE) през 2023 г., а втория и третия апарат до началото на 2025 г. Това е съобщил главният изпълнителен директор на Northrop Grumman Australia, Крис Дийбъл. Дийбъл заяви на Джейнс на 3 юли 2020 г., че и трите платформи са част от началното дребносерийно производство (LRIP) по Лот 5. Съществуването на производството бе съобщено на 25 юни от ВМС на САЩ (USN), която е договаряща страна по договора на стойност 333,4 милиона щатски долара, възложен на Northrop Grumman за трите БЛА, две основни операционни бази и една предна операционна база като част от интегрирана функционална способност-4 (IFC-4) и конфигурация с множество разузнавателни данни.

Функцията IFC-4 ще добави способност за радиоразузнаване към базовата конфигурация IFC-3 на БЛА. Паузата в производството на БЛА MQ-4C Triton, предложена в проектобюджета на USN за фискалните 2021 г. (FY 2021) и FY 2022, предоставя на Австралия безпрецедентна възможност да запълни производствената празнина в LRIP-5 с останалата част от собственото си изискване за БЛА Triton.

"Продължаваме да работим с ВМС на САЩ, с Конгреса на САЩ, с австралийското правителство и с Кралските австралийски ВВС (RAAF) за намиране на решения за предотвратяване на пауза в производството на Тритон. Докато вариантите за производство и доставка все още се обсъждат, ако Австралия се ангажира с допълнителни 4 БЛА, предвиждаме доставка на последния апарат през 2026 г." заяви Дийбъл.

Австралийската Бяла книга за отбраната от 2016 г. предвижда изискване за 7 БЛА MQ-4C Triton по проект Project Air 7000 Phase 1B да допълнят самолетите Boeing P-8A Poseidon на RAAF.

На снимката: БЛА MQ-4C Triton на USN, рулира във военновъздушната база Андерсен на остров Гуам. Очаква се Австралия да получи три БЛА MQ-4C Triton до 2025 г., заяви производителят Northrop Grumman пред Janes на 3 юли. (сн. DVIDS)


Pan.bg 13 май 2020
Илиян Русев,
pan.bg
По информация на janes.com

Военноморските сили на САЩ (USN) описаха наскоро разгърнатия безпилотен летателен апарат Northrop Grumman MQ-4C Triton Broad Area Maritime System (BAMS) като „безценен“ за своите индо-тихоокеански операции. Заключението бе направено на 11 май, седмици след като военноморският вариант на БЛА RQ-4 Global Hawk high-altitude long-endurance (HALE) пристигна в авиобаза Андерсен на остров Гуам за първото оперативно разполагане на типа.

"Три месеца след пристигането им, обявено на 26 януари, двата БЛА MQ-4C Triton бързо се превръщат в безценен актив в Индо-Тихоокеанския регион, интегрирайки се в редица мисии, които показват техния увеличаващ се обхват и време на полет" заявиха от флота.

Оперирани от безпилотна патрулна ескадрила (VUP)-19 (първата безпилотна патрулна ескадрила на флота), БЛА MQ-4C Triton в Гуам летят под контрола на командващия на оперативната група (CTF) 72. CFT 72 е водеща на силите за патрулиране, разузнаване и наблюдение на 7-ми флот на ВМС на САЩ.

Както бе отбелязано от военноморския флот, когато БЛА MQ-4C Triton за първи път се разгърнаха, свързвайки възможностите си с пилотираните морски многоцелевите самолети Boeing P-8A Poseidon, Lockheed P-3 Orion и специализираният Lockheed EP-3, те дадоха възможност за подобряване на осведомеността за морските области в подкрепа на регионалните и националните цели за сигурност.

В допълнение към оперативната поддръжка на мисиите на CTF 72, VUP-19 използва първото си разполагане, за да доразвие концепцията за операциите и обучението на флота, свързани с експлоатация на голяма надморска височина и система за издръжливост над морски области. Първото разполагане идва 18 месеца след като ВМС на САЩ приеха в експлоатация БЛА MQ-4C Triton през юни 2018 г.

MQ-4C Triton е разработен на база военноморския вариант RQ-4N Block 30 на БЛА RQ-4 Global Hawk HALE, за да предостави на ВМС на САЩ постоянна способност за морско разузнаване и наблюдение (ISR) в подкрепа на пълен набор от военни операции.

На снимката: Един от двамата БЛА MQ-4C Triton рулира в авиобаза Андерсен на остров Гуам, откъдето безпилотният самолет лети в подкрепа на 7-ия флот на ВМС на САЩ от януари 2020 г. (сн. DVIDS)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка