Словения купува ВТС C-27J Spartan

Pan.bg 19 яну 2021 | 10:49 views (495) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

Словения ще придобие ВТС Leonardo C-27J Spartan, след като правителството на страната съобщи на 15 януари 2021 г., че пандемията Covid-19 е разкрила липсата на национален въздушен капацитет и способности.

На снимката: Словения ще се превърне в най-новия оператор на италианския самолет C-27J Spartan (сн.: Janes/Patrick Allen)

След като оцени редица възможности правителство на Словения реши, че словенското 15-то авиационно крило (15-то Polk Vojaskega Letalstva: 15-то PVL) компонент на обединените словенски въоръжени сили (SAF) ще получи един или два от италианските военнотранспортни самолети до 2025 г.

„Проведено е проучване на пазара с участието на производители и потребители на потенциални типове самолети, принадлежащи към категорията леки (Airbus CASA C295 и Leonardo C-27J Spartan), и средни ( Lockheed Martin C-130J-30 Hercules, Embraer C-390 Millennium и Airbus A400M)“ заяви правителството.

Както правителството отбеляза, тъй като изискванията на Словения за среден и тежък транспорт вече са адекватно удовлетворени както по програмите за стратегически въздушен транспорт (SAC) на НАТО, така и при програмите за международно решение на стратегическите въздушни превози (SALIS), подкрепено от НАТО, бе взето решение за придобиване на лек транспортен самолет, което от своя страна доведе до решението да се избере C-27J. „Два вида тактически транспортни самолети бяха включени в окончателната оценка, но след проучване на минималните военно-технически изисквания C-27J Spartan се оказа най-добрият. Закупуването на един самолет C-27J Spartan също ще отговори частично на целите за изпълнение на НАТО. Два такива самолета биха били необходими за пълно изпълнение на целите на ефективността“, заяви правителството.

Досие pan.bg
В Европа ВТС C-27J Spartan е на въоръжение в Италия, Гърция, България, Румъния, Литва и Словакия.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка