Бъдещето на ВВС на Швеция - 4 ескадрили Gripen E, 2 ескадрили Gripen C/D, нови крилати ракети, нови самолети за ДРЛОиУ

Pan.bg 19 яну 2021 | 11:59 views (905) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на www.ainonline.com и janes.comНа 1 февруари 2021 г. внесеният от шведското Министерство на отбраната законопроект за отбраната от 181 страници, става закон, известен като Totalförsvaret (обща отбрана) 2021-25 г. Законът покрива най-голямото увеличение на разходите за отбрана в Швеция от много десетилетия. Нивата на финансиране трябва да се увеличат с 27,5 млрд. шведски крони (3,1 млрд. долара) в сравнение с 2020 г.

„Това представлява най-голямото нарастване на нивото на амбиция в отбранителните способности от 70 години насам. Това е сигнал за шведския народ и нашия регион, че приемаме ситуацията със сигурността изключително сериозно. Предложенията в законопроекта трябва да се разглеждат на фона на влошената ситуация на сигурност в съседство на Швеция и в Европа с течение на времето. Швеция ще бъде засегната, ако в нашия регион възникне криза или въоръжен конфликт. Не може да се изключи въоръжена атака срещу Швеция“ заяви министърът на отбраната Петер Хултквист.

Законопроектът определя серия от мерки, които подобряват оборудването, готовността, обучението и организацията в шведските въоръжени сили, включително възстановяването на редица подразделения, включително Flygflottilj (въздушно авиокрило) 16 в Упсала. Очаква се всички крила да поддържат разпръснати експлоатационни бази в допълнение към основните си бази. Общият брой на военнослужещите ще се увеличи до 90 000 от сегашните 60 000. Документът също така уточнява подобрения и разширяване на Гражданската защита, както и в киберсигурността и събирането на разузнавателна информация в чужбина.

По отношение на Flygvapnet (шведските ВВС), законопроектът предлага настоящата структура на силите от 6 бойни самолетни ескадрили да бъде запазена през периода 2021-25. Четири ще се конвертират с новия многофункционален изтребител JAS 39E Gripen. Докато те бъдат доставени, две ескадрили ще запазят сегашните многофункционалин изтребители JAS 39 C/D. Според първоначалните планове 60 Gripen E трябваше да заменят изцяло 100 C/D, но в последно време се планира изтребителите Gripen C/D да бъдат запазени с оглед на нарастващото регионално напрежение. Законопроектът очаква Gripen C/D да бъде „важна част от военната организация и след 2030 г.“, като същевременно се отбелязва, че C/D могат да бъдат използвани и за напреднало обучение. Понастоящем Швеция има поръчани 60 изтребителя Gripen E и в законопроекта не се съдържат подробности за бъдещите бройки на Gripen, въпреки че се смята, че ВВС ще включват
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
около 90-100 изтребители.

За да се увеличи бойната ефективност, законопроектът предлага да се купят повече ракети "въздух-въздух" и да се засилят способностите за електронна война. Предстои да бъде придобита нова ракета за „морски цели и известна способност за наземни цели“, отнасяща се до последната версия с разширен обсег на ПКР RBS 15F. Освен това през периода 2026-2030 трябва да бъде въведена способност за далечни удар с крилати ракети "въздух-повърхност" . За разузнаване в момента Gripen използва подтелният контейнер SPK 39, за който ще бъдат закупени нови сензори, които да заменят настоящите системи, които наближават края на жизнения си цикъл.

Една от най-належащите нужди на военновъздушните сили е за нова система за ранно предупреждение и контрол във въздуха (ДРЛОиУ), тъй като настоящият самолет S 100D/ASC 890, базиран на Saab 340, е претоварен и остарява. Решението за тяхната подмяна трябва да бъде взето през периода 2021-25 г., като придобиването ще бъде завършено след 2025 г. Двата самолета за събиране на разузнавателни сигнали S 102B Korpen (модифицирани Gulfstream IV), трябва да бъдат поддържани, без планове за замяна преди 2025 г.

Транспортните самолети трябва да бъдат разделени между 3 ескадрили, предназначени за военен транспорт, „специален“ транспорт и държавна подкрепа. Вертолетното авиокрилото също ще бъде разделено: две ескадрили ще бъдат посветени на подкрепа на СВ, третата за морски мисии, а четвъртата за Силите за специални операции.

Окончателните елементи, свързани с ВВС в законопроекта, се отнасят до продължаване на сътрудничеството с ръководената от Великобритания програма за изтребител 6-то поколение Future Combat Air System (FCAS), към която Швеция се присъедини през 2019 г., въпреки че засега в законопроекта се отбелязва, че първоначалното развитие на технологиите ще подкрепи преди всичко JAS 39 Gripen. Документът също така отбелязва възможностите за сътрудничество с Финландия както в технологичното, така и в оперативното развитие, ако съседът на Швеция избере Gripen E за следващ изтребител.

На снимките:
Gripen C MS20 въоръжен за мисия "въздух-въздух"
Gripen C MS20 въоръжен за мисия "въздух-повърхност"

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Бъдещето на ВВС на Швеция - 4 ескадрили Gripen E, 2 ескадрили Gripen C/D, нови крилати ракети, нови самолети за ДРЛОиУ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка