Отбелязахме 100 години от рождението на парашутиста полк. Стефан Калъпчиев

Pan.bg 22 яну 2021 | 13:56 views (2058) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 22 януари 2021 г. в София на Паметника на парашутиста между Народното събрание и СУ „Кл. Охридски“ бе отбелязана вековната годишнина от рождението на един от най-изтъкнатите български парашутисти - полк. Стефан Калъпчиев. На мероприятието присъстваха сина му Валери Калъпчиев, негови съратници и колеги сред които доайена на Парашутно-десантната служба на ВВС о. з. полк. Любомир Пръвчев, членове на Съюза на парашутистите в България начело с председателя на клуба в София Стефан Гълъбов. В церемонията участваха и представители на СКСО начело командира му ген.-майор Явор Матеев. Бяха поднесени венци и цветя на Паметника на парашутиста.

image
Синът на полк. Калъпчиев, Валери заяви: „Радвам се, че има хора които не са забравили полк. Калъпчиев като полк. Любомир Пръвчев с който сме скачали заедно в Балчик през 1963 г., като полк. Карашки който ми бе командир през 1971 г. и всички останали. Ние сме продължители на тези които са загинали при Страцин, Стажин и Куманово, и на тези загинали в мирно време като полк. Крумов, полк Калъпчиев и старши лейтенант Чавдар Джуров. До 9 май 2021 г., Деня на победата над фашизма и хитлеризма ще основем фондация „полк. Стефан Калъпчиев“ и ще създадем Парашутна дружина „Пирински соколи“ с цел патриотично възпитание и подготовка на защитници на Родината“.

image
След церемонията командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев сподели: „Полк. Калъпчиев е знакова личност за българския парашутизъм. Бил е началник на парашутната школа на летище Божурище, третия командир на Парашутната дружина, един от тримата световни рекордьори по парашутизъм на България извършили скок от стратосферата. Полк. Калъпчиев е много заслужила фигура, която ние няма как да не дойдем и да почетем неговата памет. Нашето присъствие е преклонение и уважение от действащите парашутисти в БА в момента към делото и живота на полк. Стефан Калъпчиев. Длъжни сме да го правим и да предаваме на следващите поколения“.

На въпросна българското авиационно списание „Клуб КРИЛЕ“ за парашутните постижение на полк. Калъпчиев, ген.-майро Явор Матеев отговори: „В онези години които са били изпълнени с ентусиазъм и романтиката на прохождащия в България парашутизъм в България и желанието да се поставят световни рекорди за овладяване на парашутния скок полк. Калъпчиев е бил
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > един от първите. На ръба на човешките възможности, дори предизвиквайки съдбата, първопроходците са се стремили да поставят рекорди със скокове от различна височина и различни метеоусловия. Такъв скок е изпълнен от полк. Калъпчиев, полк. Крумов и Чавдар Джуров от стратосферата, от максималната височина до която е можел да достигне по онова време самолет на българските ВВС и това е първия в света успешно изпълнен скок от стратосферата. Знаете преди години колко се изписа за скока на Баумгартнер от 39 000 m, но скока на българските парашутисти макар и от 3 пъти по-малка височина, също е от стратосферата, която започва от 10 500-11 000 m, при това с техниката с което са разполагали по онова време. На практика те скачат само с едни кожени костюми и нищо повече в сравнение с високотехнологичния костюм на Баумгартнер. Така че постижението на Калъпчиев, Крумови и Джуров е признато за световен рекорд. FAI, която регистрира рекордите в авиацията, излиза със становище че тези скокове застрашават човешкия живот и препоръчва да не се изпълняват. Реално тази скокове по онова време са били на тавана на човешките възможности и са застрашавали живота на тези които ги изпълняват. Факта че българските парашутисти са предприели това предизвикателство и са го изпълнили показва силата, волята и стремежа да се докажат“.

Биография на полк. Стефан Костадинов Калъпчиев
Роден е на 22 януари 1921 г. в село Грамада (дн. квартал на Благоевград). Като ученик е деен член на РМС. Участва в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. Ятак на своя брат, партизанина Никола Калъпчиев и Годноджумайската партизанска чета. През 1943 г. е мобилизиран в окупационния корпус в Югославия. Дезертира и става партизанин в Югославската народна освободителна армия. Участва в посрещането на мисия „Виктор“ (парашутна група на Иван Винаров, Щерьо Атанасов и др.) за усилване командването на НОВА. Техният десант го спечелва за парашутизма. Става първия командир на Интернационалния войнишки батальон от състава на НОВА. Провежда диверсионни акции в тила на Вермахта в Югославия.
След 9 септември 1944 г. започва да се занимава с парашутизъм. Служи в БНА. Командир на Парашутната дружина, началник на Военното училище (във Враждебна) и Парашутно-десантната служба на ПВО и ВВС.
Въвежда височинните скокове със задържане и незабавно отваряне на парашута (1957 г.). Постига 5 световни и 7 републикански височинни рекорда по парашутизъм. Той е първият българин, който изпълнява парашутни скокове чрез катапултиране. Извършва над 2000 парашутни скока. Награден от FAI (FÉDÉRATION AÉRONAUTIQUE INTERNATIONALE) за особени заслуги към авиационните спортове с почетния диплом „Пол Тазандие“. Загива на 25 февруари 1964 г. на летище Божурище при скок с парашут от вертолет, на 43-годишна възраст.

Спомени на о. з. полк. Любомир Пръвчев, бивш началник на Парашутно-десантната служба на ВВС:
„Аз имах щастието да започна обучението си като парашутист под негово ръководство, но малко време сме служили заедно. Ще споделя някои спомени, които са ме впечатлили. Всеки парашутист си спомня човека, който последен го е изпратил на вратата на самолета при първия му парашутен скок. Това е спускачът. Добрият спускач, след като направи разчета за скока, освобождава вратата и с ръка показва на парашутиста, че може да скочи. За спускачите, които крещят, блъскат дори ритат парашутиста с намазани с вар обувки ми е трудно да намеря обидни думи в българския език.
През 1946 г., когато изпълнява първия си парашутен скок на летище Божурище, капитан Калъпчиев казва на спускача капитан Алайков: „Ако обичате отидете до кабината на летците аз сам ще скоча“. Вероятно е предвиждал възможните обидни действия на спускача. В моята дългогодишна практика никой не ми е крещял, не ме е блъскал, нито ме е ритал. Аз като спускач никога не съм си позволявал обидни действия от подобен характер. Всеки може да си направи правилния извод.
През есента на 1962 г. по инициатива на полковник Калъпчиев се проведе курс за обучение на инструкторите по физкултура от авиацията като парашутисти. Основната цел е била включването им в групите за търсене и спасяване на катапултирали се летци в планински условия или над водна повърхност. Практическата подготовка проведохме през лятото на 1963 г. на летище Балчик. По същото време полковник Калъпчиев обучаваше своя 11-годишен син Валери за парашутист. Ние истински се възхищавахме на това момче не по-малко на татко му. Изпълняваха скокове от различни височини до таван 5000 m. Валери е най-малкият парашутист в света, абсолютен рекордьор по младост и смелост в парашутизма. Какво да кажем за баща му? Колко бащи биха се решили да обучат синовете си за парашутисти на такава възраст?
Като началник на ПДС полковник Калъпчиев бе незаменим. Винаги казваше: „Внимавайте, показвам!“ След успешните скокове от различните самолети по различните способи, от различни височини, при различни метеорологични условия и много други особености, той даваше път на своите ученици.
Пред летателния състав, ние парашутистите показвахме това, на което ни беше учил полковник Калъпчиев. Изпълнявяхме скокове от всички видове самолети и вертолети (дори от такива в инструкциите, на които не се разрешаваше изпълнението на парашутни скокове).
Катапултирането като единствен начин за спасяване на летците при големи скорости е един от рискованите способи. Първите показни учебно-тренировъчни катапултирания пред летателния състав изпълнява полковник Калъпчиев. Такива катапултирания могат да се изпълняват от втората кабина на самолети, при които процесът на катапултиране не е напълно автоматизиран както е при съвременните самолети. Когато разрешават на полковник Калъпчиев да изпълни показно катапултиране, той избира за пилот, не кой да е, а Ангел Кибарски, защото той вече имал едно успешно катапултиране. Изборът не е случаен, тъй като в авиацията всичко може да се случи, но нищо не е случайно.
Освен показни учебно-тренировъчни скокове и катапултирания, парашутистите, начело с полковник Калъпчиев, изпълняват парашутни скокове от големи и малки височини. С тези скокове те усъвършенстват своето майсторство и доказват сигурността на спасителните парашути и другите аварийно-спасителни средства.
Най-много единични и групови скокове от големи височини са изпълнявани от фотолюка на самолет Ил-28, който не е предназначен за скокове, а ние за по-голям авторитет го наричахме бомболюк.
Българските парашутисти са участвали в подобряването на 9 световни и 18 републикански рекорда. В тях вземат участие 24 парашутисти, а лично полковник Калъпчиев участва в подобряването на 5 световни и 8 републикански рекорда при парашутни скокове от големи височини. Скокове от ной-големи височини от самолет се изпълняват от учениците на полковник Калъпчиев.
Полковник Иван Крумов изпълнява нощен парашутен скок чрез катапултиране със забавяне на разтварянето на парашута от височина 15 963 m и разтваря парашута на 1119 m.
Капитан Чавдар Джуров изпълнява дневен скок чрез катапултиране с незабавно разтваряне на парашута от височина 15 413 m.
За ознаменуване на постиженията на българските парашутисти при изпълнение на скокове от големи височини през 1974 г. бе учредена купата „Калъпчиев-Крумов-Джуров“, за която се проведоха 6 международни състезания по парашутизъм. Скоковете от големи и от малки височини привличаха вниманието не само на парашутистите от България, но и от други страни. Както полетите на авиацията, така и парашутните скокове от големи и малки височини имат голямо значение за бойното използване на авиацията и парашутните войски.
През 1963 г. на летище Балчик всички се възхищавахме на техниката и проявата на героизъм от полковник Калъпчиев и Тодор Попов, парашутист от националния отбор. Те се състезаваха, кой ще разтвори парашута си най-ниско над земята. Секунди след разтварянето на основните парашути те се приземяваха. Всички, които са имали щастието да служат с полковник Калъпчиев знаят, че разтварянето на парашута ниско над земята бе неговата „запазена марка“. В това отношение, ние, възпитаниците на полковник Калъпчиев, останахме верни на неговите героични примери.
През 1976 г. и 1977 г. група от 6 парашутисти с конструирания от българския летец Георги Йовчев парашут УП-9 изпълниха по четири скока на вода от височина 60 m като снижението беше в границите на 6 секунди.
Много са примерите, които потвърждават, че ние българските парашутисти бяхме достойни ученици и последователи на своя славен учител – полковник Стефан Калъпчиев.
Полковник Стефан Костадинов Калъпчиев е изпълнил над 2000 парашутни скока, от които пет чрез катапултиране. Удостоен е със званието “заслужил майстор на спорта по парашутизъм”. Той е първият българин, награден от FAI (Международната авиационна федерация) за особени заслуги към авиационните спортове с почетен диплом „Пол Тисандие“. Носител е и на голям брой високи правителствени награди и отличия.
Полковник Калъпчиев загива при изпълнение на служебния си дълг на 25 февруари 1964 г. на летище Божурище, където е изграден паметник в негова чест. На паметника, редом с паметната плоча, е поставена и емблематичната значка, на която е изобразен орел, символизилащ авиацията и парашут – символ на парашутизма. Един ентусиаст донесе от Берковица розов мрамор, от който изрязахме петолъчка за паметника, която дълго време остана червена.
Описаните кратки спомени за полковник Стефан Калъпчиев за някои биха могли да се сторят странни, но за нас, които носим авиацията и парашутизма в сърцата си, те са много скъпи и незабравими“

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Отбелязахме 100 години от рождението на парашутиста полк. Стефан Калъпчиев

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/16 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка