Airbus представя хеликоптера Flightlab, за да тества утрешните технологии

Pan.bg 25 яну 2021 | 09:07 views (482) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 22 януари 2021 г. Airbus Helicopters стартира полетни тестове на своя вертолет Flightlab, летяща лаборатория, изключително посветена на съзряването на новите технологии. Flightlab на Airbus Helicopters предоставя гъвкав и ефективен изпитателен стенд за бързо тестване на технологии, които по-късно могат да оборудват настоящата хеликоптерна гама на Airbus и дори бъдещи самолети или (e)VTOL платформи.

Airbus Helicopters възнамерява да продължи тестването на хибридни и електрически задвижващи технологии със своя демонстратор Flightlab, както и проучване на автономността и други технологии, насочени към намаляване на нивата на шума на хеликоптера или подобряване на поддръжката и безопасността на полетите.

„Инвестирането в бъдещето остава от съществено значение дори по време на криза, особено когато тези иновации носят добавена стойност за нашите клиенти, като се насочват към повишена безопасност, намалено натоварване на пилотите и намалени нива на звук. Наличието на специална платформа за тестване на тези нови технологии доближава бъдещето на авиацията стъпка по-близо и е ясно отражение на нашите приоритети в Airbus Helicopters“ заяви Бруно Евен, изпълнителен директор на Airbus Helicopters.

Полетните тестове започнаха миналия април, когато демонстраторът бе използван за измерване на нивата на шума от хеликоптер в градските райони и за специално проучване как сградите могат да повлияят на възприятието на звука от хората. Първите резултати показват, че сградите играят важна роля за намаляване или усилване на нивата на звука и тези проучвания ще бъдат от решаващо значение, когато дойде моментът за моделиране и регулиране на звука, особено за инициативи за градска въздушна мобилност (UAM). През декември бе проведено тестване за оценка на системата за предупреждение за удар на ротора (RSAS), насочена към алармиране на екипажите за непосредствения риск от сблъсък с препятствие на главния и задния ротор.

Тестовете тази година ще включват решение за откриване на изображения с камери, които да позволят навигация на малка височина, жизнеспособността на специална система за наблюдение на здравето (Health and Usage Monitoring System (HUMS)) за леки хеликоптери и система за резервиране на двигателя, която ще осигури аварийно електричество в случай на отказ на турбина. Тестовете на Flightlab ще продължат и през 2022 г., за да се оцени нов ергономичен дизайн на интуитивно управление на пилотирани полети, предназначен за по-нататъшно намаляване на натоварването
на пилота, който би могъл да бъде приложим за традиционните хеликоптери, както и UAM.

Flightlab е инициатива за Airbus, която отразява подхода на компанията към иновациите, фокусиран върху предоставянето на стойност на клиентите. Airbus вече разполага с няколко добре познати Flightlab като A340 MSN1, използвани за оценка на възможността за въвеждане на технология на ламинарен поток на голям самолет, и A350 Airspace Explorer, използван за оценка на полет на свързани кабинни технологии.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка