Канада с RfP (Искане за предложение) за CASSAR

Pan.bg 25 яну 2021 | 14:34 views (502) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

На 8 януари 2021 г. канадското Министерство на националната отбрана (DND) отправи RfP (Искане за предложение) за своята програма за клетъчен въздушен сензор за търсене и спасяване (Cellular Airborne Sensor for Search and Rescue - CASSAR).

На 14 януари 2021 г. DND заяви, че Канада търси система за откриване на мобилни телефони за своите платформи за търсене и спасяване (SAR) на Кралските канадски военновъздушни сили (RCAF). Системата ще им позволи да намира и комуникира с работещи мобилни телефони на хора в беда по време на мисии. Устройството е предназначено за използване на транспортни самолети Lockheed Martin CC-130H Hercules, многоцелеви самолети Airbus Defense и Space C295W (с канадско обозначение CC-295), самолети Kingfisher и средните многоцелеви вертолети Leonardo AW101 (с канадско обозначение CH-149 Cormoran).

DND има изискване да набави между 5 и 8 работещи системи CASSAR, които трябва да бъдат търговски готови (commercial off-the-shelf - COTS). Системата CASSAR трябва да може да открива и намира напълно функционален мобилен телефон, когато устройството не е в контакт с търговска клетъчна мрежа. Тя трябва да може да прави това на минимална дистанция на пряка видимост на телефона от 20 km от платформата, когато е на височина от 914 до 3048 m.

Предложените системи трябва да функционират напълно при въздушни скорости на платформата от 75 до130 възла (139 - 241 km/h). Това е така, защото стандартната работна скорост за SAR мисии на вертолетите на RCAF е 75 възла, докато самолетите имат номинална скорост от 130 възла.

Системата трябва също така да може да предава на определена клетъчна честота, която може да бъде избрана от оператора. Той трябва да може да ограничи търсенето само до мобилни телефони, представляващи интерес, като същевременно отхвърля телефони, които се опитват да се свържат със системата CASSAR.

На снимката:
Средният многоцелеви вертолет Leonardo AW101 (с канадско обозначение CH-149 Cormorant) е платформа, която ще използва способността CASSAR на Канада. (RCAF)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка