Съвместно учение на ВМС на САЩ и НАТО в Черно море

Pan.bg 25 яну 2021 | 17:38 views (578) commentaries(0)
img pan.bg, Н.Димов

На 23 януари ВМС на САЩ и Съюзното военновъздушно командване на НАТО (СВК) извършиха първата съвместна военноморска и военновъздушна тренировка в акваторията и въздушното пространство над Черно море.

В учението са участвали ракетният разрушител клас Arleigh Burke USS Donald Cook (DDG 75); разузнавателен самолет на ВМС на САЩ P-8 от ескадрилата VP-46 (дислоцирана в Сигонела, Италия) и самолет за ДРЛОиУ на НАТО E-3A AWACS от авиобаза Гайленкирхен (Германия).

„Интегрираните морски операции демонстрират способността ни да комбинираме безпроблемно способности, за да осигурим многопластова отбрана във всички области на боя“, споделя вицеадмирал Джийн Блек, командир на Шести флот на САЩ. „Ние работим в невероятно сложна среда за сигурност, която изисква сътрудничество и ангажираност на високо ниво за осигуряване на регионална стабилност.“

Разрушителят Donald Cook налезе в Черно море на 23 януари с цел съвместни тренировъчни мисии с кораби от ВМС на алианса и партньорските държави в региона.
Ученията са част от продължаваща интеграция на авиационни и морски части в целия район на отговорност на Европейското командване на САЩ. Крайната цел е да се усъвършенстват съвместните процедури за противовъздушна отбрана, за да се осигури по-добра защита корабите на ВМС на САЩ.

Действията на силите на НАТО бяха насочени за установяване на въздушно и морско превъзходство при различни сценарии, които осигуряват възможност за свобода на корабоплаването във всички международни води и въздушно пространство.

Черно море е критичен воден път за морската търговия и стабилността в цяла Европа. Американският флот редовно пребивава в Черно море, за да работи със съюзници и партньори на НАТО, включително България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна. В интерес на света е да се поддържа стабилен и проспериращ Черноморски регион и да се възпират агресивните страни, които търсят дестабилизация за постигане на техните собствени цели.

ВМС и ВВС на САЩ редовно действат в Черно море в съответствие с международното право, включително и конвенцията от Монтрьо.

Donald Cook е един от четирите разрушителя на ВМС на САЩ, базиран в Рота, Испания, и е начело на Оперативна група 65 в подкрепа на интегрираната система на НАТО за противовъздушна отбрана.

image
USS Donald Cook

image
P-8
image
E-3A AWACS


Източник: Отдел Връзки
с обществеността на 6-ти флот на САЩ, превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка