„Копие“ на Ка-50 в САЩ на база на AH-1 Cobra

Pan.bg 17 фев 2021 | 09:29 views (1365) commentaries(0)
img pan.bg, Н.Димов

В ученията на ВС на САЩ в ролята на "агресор“ не се представя някаква абстрактна страна, а конкретен противник.

През 1980-те години за максимална реалистичност в ученият в САЩ е сформирана необичайна военна част - "32-ри гвардейски мотострелкови полк".

Това формирование е било дислоцирано в Националния учебен център Форт Ървин в пустинята Мохаве. То е било въоръжено със съветска военна техника, основно пленена от Израел във войните с арабските страни, както и макети, използващи шаситата на леки танкове М551 Sheridan и БТР М113, имитиращи Т-72, Т-80, БМП-1, БМП-2, ЗСУ-23-4 "Шилка".

На полигона на споменатия по-горе център, целогодишно се провеждат учения с участието на стотици единици бойна техника.

Първоначално ролята на „МиГ“-те от „съветските“ авиационни сили играят леки щурмовици A-4 Skyhawk и изтребители F-5 Tiger II. По-късно, когато ВВС на СССР се превъоръжават с авиационна техника четвърто поколение, в ролята на „агресор“ са включени специализирани ескадрили с F-16N и израелските Kfir.

В хода на различни учения също така активно се използват и вертолети на „вероятния противник“. Част от тях са американски машини с камуфлаж, използван от съветската армейска авиация. Други са доработени, за да изглеждат външно максимално като съветските вертолети.

Така например „копията“ на Ми-24П са изпълнени на основата на H-19.

В първата половина на 1990-те години Пентагонът решава да използва имитация на най-опасния за времето си боен вертолет Ка-50. За основа е взет AH-1 Cobra. Създаденият летящ макет QAH-1S Hokum-X (само) отдалеч много прилича на "Черната Акула" и възможно заради това са произведени само три машини.

Понастоящем в ролята на агресор се използва F-16 Fighting Falcon с със цифрова окраска, имитираща тази на Су-57. На едно от летищата в САЩ е забелязан макет на китайския изтребител пето поколение Chengdu J-20.Източник: livejournal.com , превод и редакция: pan.bg
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


„Копие“ на Ка-50 в САЩ на база на AH-1 Cobra

PREVIOUS PHOTO 4/6 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0