НЩ на ВВС на САЩ ген. Браун иска замяна на F-16 с новопроектиран "от чист лист" самолет

Pan.bg 18 фев 2021 | 13:10 views (1585) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на breakingdefense.com

Началникът на щаба на ВВС на САЩ генерал CQ Brown стартира проучване, заедно с Агенцията за оценката на разходите и оценката на програмата (CAPE) на Департамента по отбрана на САЩ за бъдещия микс от тактически самолети (TacAir) на ВВС.

„Това ще помогне за информирано решение, които мисля, че трябва да вземем вътрешно във ВВС, и това, което бих препоръчал да бъде смесен флот. Сега също ще ви кажа, че не мисля, че всички ще се съгласят точно с това, което казвам. Но искам всъщност да имам отправна точка за диалог“ заяви Браун на 17 февруари 2021 г.

Целта е да се завърши проучването навреме, за да се отрази заключенията му в искането за бюджет на ВВС за 2023 г. „В бюджета за 23-та Финансова година предвиждам, че наистина ще вземем някои ключови решения“ допълни Браун.

Проучването ще включва „дизайн от чист лист“ за нов изтребител поколение „четири 1/2 или 5-“, който да замени F-16. Браун допълни: "Вместо просто да купувам нови F-16 искам да мога да създам нещо ново и различно, което да не е F 16, и което да има някои от неговите възможности, но да стига по-бързо и използва неща от нашия цифров подход”.

Браун обясни, че идеята е да се надградят уроците, научени по време на дигиталното инженерство за УТС T-7A Red Hawk и Next-Generation Air Dominance (NGAD). По-специално, Браун заяви, че би искал да види всички заместващи F-16 „системи с отворена мисия“, които биха позволили актуализации на софтуера почти в реално време, за да се отговаря на нови заплахи.

Идеята на проучването за тактически самолет (TacAir) е „да се разгледа какъв е правилният микс от сили“ заяви Браун, обяснявайки, че ВВС се нуждаят от изтребители от пето поколение като F-35; нуждаят се и от NGAD „да остане конкурентен срещу нашите противници;“ и се нуждаят и от възможности за „битка от нисък клас“.

Важно е, подчерта Браун, проучването ще се основава на „факти“, а „не само на мнения“. За да е сигурно, че ВВС получават правилните отговори, се „изисква малко моделиране и симулация и анализ и това е, което планирам да направя тук през следващите месеци“ допълни той.

Той добави, че е важно също така проучването да бъде
направено с помощта на CAPE, за да се включи перспективата на кабинета на министъра на отбраната, преди ВВС да вземе каквито и да било решения. "Естествено, ако просто направя проучване на ВВС, това ще е просто проучване на ВВС".

ВВС с 386 ескадрили?
Браун заяви, че приносът на OSD ще помогне да се гарантира, че проучването TacAir е в състояние да информира новото глобално проучване на позицията на министъра на отбраната Лойд Остин и обратно, въпреки факта, че двете усилия ще се случват в различни срокове.

„Мисля, че диалогът между двамата ще помогне да се оформи Global Posture Review; в същото време той ще помогне да се оформи нашето проучване TacAir въз основа на приоритетите, определени от отдела. Не искам да правя проучването си TacAir във вакуум. Би било наивно от моя страна да го направя“ допълни Браун.

Браун предположи, че проучването може да откаже отдавна промотираната цел на ВВС за 386 ескадрили, отразявайки неговите забележки през октомври, че именно възможностите, които дават 386 ескадрили, а не броят им е наистина от значение. Това „моделиране и симулация, за да разгледам кой е правилният микс от сили, който ми дава най-големи способности е най-важен. Искам да се доближа възможно най-много до способността на 386 ескадрили с размера на ВВС, който имам, с доларите, с които разполагаме, и да го направя реално“.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0