НАСА: Условията на Марс ще бъдат благоприятни за кацане на Perseverance

Pan.bg 18 фев 2021 | 16:15 views (358) commentaries(0)
img
pan.bg

Американски експерти припомниха, че марсоходът ще кацне на повърхността на Марс в четвъртък.

НАСА счита, че условията на Марс ще бъдат благоприятни за кацането на марсохода Perseverance, това съобщиха пред журналисти на пресконференция представители на американската Национална администрация по аеронавтика и изследване на космоса.

Заместник мениджърът на програмата Мат Уолъс обясни, че всички системи на космическия кораб са били предварително тествани. По този начин марсоходът може да кацне на планетата сам, без помощта на Земята.

„В момента метеорологичните условия изглеждат доста благоприятни за нас ... Небето изглежда много ясно, което е добре за кацане утре ... Но дори когато небето е ясно, кацането е най-опасната и най-важната част от мисията", каза Алън Чен, куратор на въпросите по спускане на Perseverance на Марс.

Експертът добави, че в момента апаратът следва даден курс. Той ще влезе в атмосферата на Марс с висока скорост и след това ще се забави. Кацането ще отнеме около седем минути. Всички операции на Perseverance ще се извършват автоматично. Отначало марсоходът ще освободи парашута, а след това от него ще се отдели защитният кожух. После ще стартират спирачните двигатели.

Припомняме, че марсоходът Perseverance ще кацне около 22:55 часа бългаско време в близост до кратера Йезеро.

Източник: piter.tv Снимка: YouTube/NASA Jet Propulsion Laboratory

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0