ВВС на САЩ приеха на въоръжение леки щурмови самолети Textron AT-6E Wolverine ("Върколак")

Pan.bg 18 фев 2021 | 19:42 views (751) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

На 17 февруари Центърът за управление на жизнения цикъл на ВВС на САЩ (AFLCMC) съобщи, че американските военновъздушни сили (USAF) са приели в експлоатация първия си лек щурмов самолет Textron AT-6E Wolverine.

Двуместният еднодвигателен турбовитлов двигател е първият от двата Wolverine и двата SNC-Embraer A-29 Super Tucano, които USAF поръча в началото на 2020 г., за да продължи своята програма Light Attack Experiment (LAE).

„Нов самолет току-що влезе на въоръжение във ВВС на САЩ! Поздравления за офиса на програмата за леки атаки на дирекция „Изтребители и авангардни самолети“ за водещи усилия за придобиване на AT-6 Wolverine от Textron Aviation! " туитна AFLCMC на официалния си акаунт.

Специфичното за USAF обозначение AT-6E за Wolverine изглежда посочва, че това е лека щурмова конфигурацията AT-6/AT-6B на базовия УТС T-6 Texan II, плюс сателитни комуникации (антена е разположена отгоре на носа ) и друго неразкрито оборудване на USAF. Интересното е, че изображенията, публикувани от USAF, показват, че Wolverine ще бъде завършен в европейски камуфлаж в един стил, който не е в обща употреба от 1980-те години на ХХ век.

На снимката: Първият от двата леки ударни самолета Textron AT-6E Wolverine за американските ВВС бе получен на 17 февруари (сн.: Център за управление на жизнения цикъл на ВВС)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0