Първият В-1В е изпратен за съхранение в Аризона

Pan.bg 18 фев 2021 | 21:58 views (419) commentaries(0)
img pan.bg, Н.Димов

В сряда, 20 февруари 2021г., ВВС на САщ започнаха процеса на постепенно изваждане от експлоатация на бомбардировачите B-1 Lancer. Бомбардировачите се изпращат в т.н. „авиационна морга“ на ВВС в щат Аризона – военновъздушната база Дейвис-Монтан. Там те се оставят на дългосрочно съхранение, за което отговаря 309-та аерокосмическа група за техническа поддръжка.

ВВС планират да „пенсионират“ 17 от общо 62-та намиращи се на въоръжение В-1БВ, както е оторизирано от Конгреса в закона за отбрана за фискалната 2021 г.

Поради големия нальот и износване вследствие активното участие в бойни действия през последните две десетилетия, възстановяването и поддръжката в оперативна готовност на тези самолети струва около от 10 до 30 милиона долара и то за отстраняване само на проявените проблеми и откази. С изваждането на тези 17 бомбардировача се освобождават финансови ресурси и технически състав за поддържане на останалите самолети в изправност състояние.

Пет от тези бомбардировачи, които ще останат на съхранение, трябва да се поддържат в състояние, позволяващо бързото им връщане в строя при необходимост.

Плановете на ВВС на САЩ са посленият бомбардировач В-1В да бъде изваден от въоръжение през 2036 г.

Източник: Scramble Magazine , превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0