Примамка, с размер на кен от безалкохолно, на Leonardo, бе изстреляна от БЛА MQ-9

Pan.bg 23 фев 2021 | 14:37 views (505) commentaries(0)
img
Leonardo и General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) работят заедно, за да осигурят защитата от световна класа, чрез разработената от Leonardo BriteCloud - активна примамка ("ловушка"). Тя се предлага сега на операторите на дистанционно управляемата безпилотна система (RPAS) MQ-9. Съвместната дейност е насочена към нарастващата потребност на пазара за защита на безпилотните летателни апарати с висока стойност от модерни, радрано насочвани заплахи.

Вече е постигнат напредък с редица изстрелвания на системата BriteCloud, успешно стартирани от БЛА MQ-9 в изпитание тип „превоз и пуск“, предназначено да гарантира, че примамката може да бъде доставена безопасно от новия подтелен котейнер на платформата. В ход са дискусии относно по-нататъшни изпитания с реални примамки, за да се демонстрира, че BriteCloud може ефективно да защити MQ-9 срещу най-модерните ракети с радиочестотно (RF) насочване

BriteCloud е примамка от следващо поколение, предпазваща самолетите от най-новите заплахи с радарно насочване. Първият и в момента единствен в света подобен продукт с доказана ефективност, BriteCloud обединява усъвършенствана заглушаваща технология в пакет с размер на кен з абезалкохолно, което позволява да се изстрелва от самолет по същия начин като ИЧ примамки. Проектиран и произведен във Великобритания, той е приет за първи път за експлоатация от Кралските ВВС след обширна изпитателна кампания. Като уникална способност, сега се оценява от въоръжените сили на САЩ по програмата за сравнителни изпитания Foreign Comparative Test (FCT).

BriteCloud се предлага в различни варианти за редица типове самолети. BriteCloud 218 (2x1x8 инча „тухлена“ форма) е версията, съвместима със системата за разпроскване на примамки на БЛА MQ-9 и е подходяща и за произведени в САЩ бойни самолети като F-15 и F-16. Междувременно вариантът BriteCloud 55 е подходящ за 55-милиметрови пускови установка з апримамки с кръгла форма за самолети като Eurofighter Typhoon, Saab Gripen E и Tornado GR4. В момента се разработва трети вариант, 55-T, за транспортни самолети и хеликоптери.

BriteCloud използва технология за заглушаване на цифрова радиочестотна памет (DRFM), считана за „златен стандарт“ за защита срещу ракети „земя-въздух“ и „въздух-въздух“, с радарно насочване. Тази технология позволява на BriteCloud да засича и обработва входящите радарни сигнали и в отговор да разработи и предаде силно убедителен електронен сигнал „призрак“, заблуждавайки радарите на ракетите да се насочат към примамката, а не към самолета.

image
/>
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка