6 ГОДИНИ БЕЗ УЗУНДЖОВЕЦА ПОЛКОВНИК ИВАН ФИЛИПОВ

Pan.bg 27 фев 2021 | 19:40 views (886) commentaries(0)
img На 26 февруари 2015 година внезапно почина нашият обичан приятел и колега полк. о.р. Иван Борисов Филипов.
Роден е на 5 ноември 1944 г. До 2000 г. бе действащ офицер от ВВС.
След това се занимаваше с обществена дейност в интерес на военно-патриотичното дело и родните ВВС.
Дългогодишен председател на Клуба на летците-София. Дългогодишен автор и в нашите издания - вестник ВВС, списание Криле, списание Океан, Радио Га-Га.

Поклон пред светлата ти памет, Иване!
От българската авиационна общност и списание Криле.
Из книгата "Нашето летище Узунджово":
О. з. полк. инж. Иван Борисов Филипов. Роден е на 5.11.1944 г. в с. Одраница – Трънско.
Завършил ВНВВУ “Г. Бенковски” – Д. Митрополия – 1962 – 1967 г. Служи в летище Узунджово – 21 иап от 1967 – 1970 г. като началник на група по АО в ТЕЧ-1. След това служи в 10 САК, 1-ва и 2-ра дПВО и в щаба на ПВО и ВВС като началник отдел.
Излиза в пенсия през 2000 г. Дълги години е председател на ръководството на Клуба на авиацията – гр. София.
Живее в гр. София

* * *
Службата ми в 21 иап – Узунджово започна в началото на м. октомври 1967 година след завършване на пълния курс на ВНВВУ “Г. Бенковски”.
От 102 завършили млади офицери от нашия випуск, наречен “Шипченски”, по 4 специалности: летци-пилоти, летци-щурмани, инженери по самолета и двигателя и инженери по авиационно оборудване, почти една пета бяха разпределени в Узунджово. Спомням си имената на летците Недялко Делчев, Велико Киряков (по-късно и командир на полка), Величко Дерузов, Георги Петров, Николай Станчев, Христо Лоловски, Петър Аврамов, Димо Спасов Димов (загинал, ако не греша на 10.02.1969 или 1970 г.), авиотехниците Кольо Т. Колев, Димитър Христакев, Божидар Илиев, Костадин Патоков, Чавдар Андреев, Иван Димитров, Дончо Коков, по авиационно оборудване – аз и Симеон Костов.
Ние с Костов бяхме назначени в групата по авиационно оборудване в ТЕЧ с началник м-р Петър Дяков Дяков. По-късно Костов беше назначен за началник на групата в 2 ае. Аз, понеже бях избран за секретар на Полковия комитет на ДКМС, останах до есента на 1970 г., когато напуснах Узунджово. В групата на ТЕЧ за определен период съм замествал Стоян Балканов по време на кандидатстването и след приемането му във ВА“Г. Раковски”. За трите години служба
в 21 иап съм останал с добри спомени преди всичко за преобладаващата част от хората, между които имаше честни човешки отношения, уважение и взаимопомощ. Запомнил съм традиционните спортни изяви. Помня и трудностите, свързани с ремонта на ПИК, летателното лято в Безмер, тройката Бобев, Йорданов и Бамбовски и т. н.
Моята служба по-нататък продължи като щатен политработник в политотделите на 10 САК, 1 и 2 дПВО и този на ПВО и ВВС. В последните почти 9 години ръководех отдела за информация и връзки с обществеността в ГлЩ на ВВС. Завърших академия. Пенсионирах се през октомври 2000 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка