Акар: Щом С-300 в Гърция е съвместима с ПВО на НАТО, С-400 в Турция също е

Pan.bg 28 фев 2021 | 08:23 views (494) commentaries(0)
img
пан.бг


Турски министър: Ако С-300 в Гърция е съвместима с ПВО на НАТО, тогава С-400 в Турция също еТурският министър на отбраната за пореден път разкритикува САЩ за санкциите, наложени срещу Анкара във връзка с закупуването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия. Припомняме, че по-рано Вашингтон отказа да прехвърли вече платени изтребители от пето поколение F-35 в Турция и след това въведе икономически ограничения срещу Дирекцията на отбранителната индустрия, включително замразяване на сметки и забрана на доставките на технологии и военни компоненти за Турция.


Според турския министър Хулуси Акар „Турция отново прави опити да преговаря със САЩ за отмяна на санкциите“. Турският министър на отбраната припомни, че Вашингтон, който говори за несъвместимостта на С-400 с единната система за противовъздушна отбрана на НАТО, е помолен да създаде работна група за реална оценка на съвместимостта или несъвместимостта.

Хулуси Акар:

Американската страна не е съгласна с това. Имаме сериозни опасения по този въпрос.

Турският министър отбеляза, че докато САЩ подкрепят антитурските санкции, турските фабрики продължават да изпълняват редовно договорни задължения и да доставят компоненти за изтребителите F-35 за САЩ. Акар добави, че Турция "демонстрира прилагането на споразумения в рамките на съюзническите отношения".

Хулуси Акар за САЩ и F-35:

Но нашите приятели и съюзници по някаква причина не смятат за необходимо да изпълнят своята част от задълженията. Те настояват да не доставяме дори оборудването, за което вече отдавна сме платили.

Турският министър на отбраната обвини САЩ в двойни стандарти, като посочи, че ако „С-300 на гръцката армия са съвместими с единната система за противовъздушна отбрана на НАТО, тогава системите за противовъздушна отбрана С-400 на турските въоръжени сили също са съвместим с него. " Според Акар, ако Гърция деактивира своите С-300 на Крит, тогава „би било възможно да се говори за единен съюзен подход“.
източник

ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка