МиГ-41 и Су-57 ще бъдат оборудвани с далекобойно електромагнитно оръдие с обсег като на ракета

Pan.bg 03 мар 2021 | 20:47 views (1636) commentaries(0)
img
pan.bg

Руските изтребители МиГ-41 и Су-57 ще бъдат оборудвани с далекобойно 20-километрово електромагнитно оръдие.

Най-новите руски изтребители МиГ-41 и Су-57 ще бъдат въоръжени с енергийно електромагнитно оръдие, способно да удря цели на значителни разстояния, вероятно до 20 километра, което е сравнимо с обхвата на ракетите "въздух-въздух" с малък обсег.

„Въпреки че първоначалното производство в момента е бавно с ограничени възможности за пето поколение, Русия инвестира значителни средства в развитието на своя тежък изтребител Су-57 и в разработването на боен самолет от 6-то поколение и използва съществуващите планери за тестване на редица технологии, от хиперзвукови балистични ракети и лазерни оръжия до изкуствен интелект и дистанционно пилотиране.

„Напоследък има признаци, че Русия разработва оръжие с насочена енергия, което вероятно ще интегрира в новия си изтребител - и може би дори в прихващачът МиГ-41 шесто поколение. Също така, през юли 2020 г. руските медии споменаха за тестове на „оръдие EMИ“ - EMИ - съкращение за електромагнитен импулс.

Най-основното средство за генериране на такива импулси е да се детонират ядрени оръжия, въпреки че неядрени оръжия с ЕМИ са били разположени в редица страни, използвайки технологии като микровълнов генератор между антените на източника на импулси.

Те имат много по-малък обхват от ядрените ЕМИ, но могат сериозно да засегнат всички магнитни материали и да деактивират електрическите прибори, от компютрите до изтребителите. Когато са достатъчно мощни, те могат директно да повредят дървета, сгради и други немагнитни цели “, съобщава «Military Watch Magazine».

Днес Русия действително разработва и дори тества електромагнитни оръжия, в частност, не толкова отдавна беше съобщено за текущи тестове на наземен комплекс, работещ в микровълновия диапазон. След като получат такива оръжия, руските изтребители МиГ-41 и Су-57 ще се превърнат в много голям проблем за врага, тъй като днес няма средства, които да осигурят пълна защита срещу електромагнитни импулси с насочено въздействие, което е подходящо дори за унищожаването на балистични ракети.

Източник: avia.pro Снимка: avia.pro

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка