10 причини: Почти нищо не може да спре F-35 Stealth Fighter

Pan.bg 06 мар 2021 | 11:54 views (598) commentaries(0)
img ПАН.БГ
10 причини: Почти нищо не може да спре F-35 Stealth FighterF-35 е проектиран като семейство изтребители, споделящи общи технологии. Вариантът за ВВС е няколко пъти по-способен от тактическия самолет, който замества при бой въздух-въздух, удари въздух-земя, потушаване на противниковата ПВО и събиране на разузнаване. Морският вариант добавя към тези характеристики способността за кацане и излитане вертикално, като същевременно осигурява плътна въздушна подкрепа на сухопътните сили. Вариантът на ВМС може да носи големи бомби на по-големи разстояния от самолетите - почти 700 мили без въздушно зареждане. И трите варианта разполагат с усъвършенствани системи за електронна война и други технологии, подходящи за участие в информационни операции.

Тъй като постепенно населява въздушните сили на света, F-35 се превръща в глобален стандарт за тактическа въздушна мощ. Съперници като Китай и Русия се стремят да изравнят нейните възможности, без които те не могат да се надяват да спечелят бъдещи войни. В Съединените щати няколко ключови системи на F-35 са адаптирани за използване на бъдещия бомбардировач B-21 на ВВС, включително двигателите F135 на изтребителя и неговия уникален комплект за електронна война. Използването на технология F-35 върху други бойни самолети намалява разходите за тяхното развитие и свидетелства за ефективността на основните характеристики на изтребителя.

Очаква се ВВС да поемат 70% от вътрешния производствен цикъл на F-35. Това ще бъде достатъчно, за да замени всичките си F-16 от студената война. Началник на щаба на ВВС C.Q. Миналият месец Браун описа F-35 като „крайъгълен камък“ на бъдещите бойни способности на неговата служба, обещавайки да не изважда пари от програмата за финансиране на по-напреднали концепции. Като единственият тактически самолет в момента в серийно производство, F-35 е единствената жизнеспособна опция на ВВС за замяна на изтребителния флот от студената война със самолет, способен да отговори на изискванията на съвременната война. ВВС ще продължат да експериментират с други концепции, но няма и малко съмнение, че F-35 е от основно значение за поддържането на глобалното въздушно господство на САЩ.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка