Белгия получи втория си ВТС A400M

Pan.bg 09 мар 2021 | 08:20 views (412) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

Белгия е получила втория си военнотранспортен самолет (ВТС) Airbus Defence and Space (DS) A400M Atlas, с което броят, който оперира в съвместно авиозвено (BNU) с Люксембург вече е 3.

Самолет CT-03 пристигна в авиобаза Мелсбрук, военната зона на летището в Брюксел, на 4 март 2021 г. Белгийският въздушен компонент (BAC) ще експлоатира общо седем ВТС A400M, включително закупения от Люксембург.

15-то авиокрило на BAC за въздушен транспорт ще експлоатира флота под егидата на съвместното белгийско-люксембургско бинационално звено (BNU). Тези самолети ще бъдат предоставени на разположение на Европейското командване на въздушния транспорт и чрез него на Европейските сили за бързо реагиране.

Както бе съобщено по-рано от Janes, останалите 6 самолети A400M ще бъдат доставени на BAC до 2023 г., с пълна оперативна способност на BNU, планирана за края на 2024 г.

Освен че получава 7 собствени самолета, Белгия също допринася индустриално за програмата A400M, като отговаря за производството на елементи на крилата и управляващите повърхности.

Предназначен да замести остаряващите Lockheed Martin C-130H Hercules на BAC, A400M може да носи стратегически полезен товар на стратегически разстояния, като същевременно може да ги доставя по тактически начин, където са необходими. Данните, публикувани от Airbus DS, показват, че с 20-тонен полезен товар A400M може да лети без дозареждане 3400 морски мили на височина 37 000 фута и при скорости от 0,72 Mach.

На снимката: Към днешна дата BNU е получил три A400M в авиобаза Melsbroek. 15-то военнотранспортно авиокрило на ВВС на Белгия вече експлоатира два белгийски и един люксембургски A400M, като ще бъдат доставени още четири ВТС A400M за Белгия. (сн. ВВС на Белгия)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка