САЩ може да приемат на въоръжение ​​изтребител 6-то поколение до финансовата 2029 г.

Pan.bg 09 мар 2021 | 09:36 views (818) commentaries(0)
img
САЩ може да приемат на въоръжение ​​изтребител 6-то поколение до финансовата 2029 г.

Съединените щати могат да имат нов тип изтребители до финансовата година (FY) 2029, съгласно свързано уведомление за договор, публикувано на 4 март 2021 г.

В поръчката, възложена на Raytheon за ракети "въздух-въздух" AIM-120 Advanced Medium Range Air-to-Air Missile (AMRAAM), се изброяват няколко типа самолети, които ще носят системата, преди да се разшири нейната приложимост, така че потенциално да включва тези съществуващи типове, които немогат да я използват, както и тип или типове, които все още не са влезли в експлоатация.

„Този ​​договор ще осигури необходимата летателна лаборатория, летателни тестове, разрешение за полет и поддръжка на симулация по време на всички изисквания за интеграция на AMRAAM за F-15, F-16, F/A-18, F-22, F-35 и други текуща или платформи от следващо поколение, които могат да се присъединят към инвентара на ВВС или ВМС преди края на фискалната 2029 г.“ заявява Министерството на отбраната (DoD) в уведомлението си за договор.

С известието, в което са изброени всички типове самолети на ВВС на САЩ (USAF) и ВМС на САЩ (USN) (или техните производни, като EA-18G Growler), за които е разрешено да носят AMRAAM, не става ясно на коя платформа или платформи DoD може да се позовава в уведомлението си.

Единствената друга тактическа въздушна платформа (TacAir) в инвентара на САЩ, която все още не носи ракетата и която не е производно на изброените типове, е Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II. Въпреки това, докато A-10 носи AIM-9 Sidewinder с малък обсег на действие, това е чисто за самозащита и като такова би било малко вероятно някога да бъде оборудван с AMRAAM с по-голям обсег за офанзивна въздушна битка.

На графиката: Впечатление на художник за концепция NGAD. Според уведомление за договор на Министерство на отбраната американските военни могат да получат този или друг боен самолет от 6-то поколение до края на 2029 г. (графика Boeing)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка