Космонавт опроверга версията на Леонов за смъртта на Гагарин

Pan.bg 12 апр 2021 | 09:36 views (1275) commentaries(0)
img
pan.bg

Последният жив член на първия отряд космонавти Борис Волинов, два пъти Герой на Съветския съюз, опроверга версията на своя колега Алексей Леонов за смъртта на първия космонавт Юрий Гагарин, съобщава РИА Новости.

Миналата година Алексей Леонов заяви, че въз основа на предварително класифицирани материали е стигнал до заключението, че гибелта на екипажа на Юрий Гагарин и неговия партньор Владимир Серегин е заради друг самолет.

„Всъщност всичко беше различно: на 27 март 1968 г., по време на пилотиране самолета (с екипаж Серегин-Гагарин), в същия район неоторизирано се появил друг самолет: Су-15, който е летял от летище Жуковски. В същото време пилотът нарушил режима, слязъл до височина 450 метра - и това го знам, защото разговарях със свидетели - на форсаж отишъл в своя ешелон и на разстояние 10-15 метра в облаците, минавайки близо до Гагарин, преобърнал самолета си, карайки в тирбушон ... ", - каза на 1 март 2020 г. Леонов.

Борис Волинов счита, че версията на Леонов е неправдоподобна. Той разказа, че в едно от телевизионните предавания, където са били поканени, Леонов и опитния пилот-изпитател Степан Микоян, именно Микоян разкритикувал версията на Леонов за друг самолет.

„Леонов каза, че не е споменал името на предполагаемо виновния пилот-изпитател, който е на 90 години, за да не му развали живота. Микоян познаваше всички пилоти-изпитатели. Само един човек е на 90 години, който не е могъл да мине близо до Гагарин с хиперзвук, защото се е занимавал с тестване на транспортни самолети “, цитира го Волинов.

Освен това, Микоян е провел няколко експеримента със самолета МиГ-15УТИ (на който са летели Гагарин и Серегин) и предполагаемия Су-15, в който той пресъздаде възможни аварийни ситуации.

„МиГ-15УТИ издигайки се нагоре е пропаднал, но не е възникнала аварийна ситуация. Това е гледната точка на професионалният пилот-изпитател “, обобщава Волинов.

Източник: gazeta.ru Снимка: Михаил Джапаридзе/ТАСС

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка