12 април - Ден на авиацията и космонавтиката - адм. Емил Ефтимов: „В авиацията надеждите са свързани с F-16 Block 70, в космонавтика - с откриващия се космически център на НАТО“

Pan.bg 12 апр 2021 | 15:53 views (808) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

След края на тържествената церемония по случай 12 април Ден на авиацията и космонавтиката, Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви пред медиите: „Честит 12 април, Ден на авиацията и космонавтиката. Убеден съм, че има с какво да се гордеем, като нация с традиции в авиацията, впоследствие и в космонавтиката. За съжаление в последните години някои процеси, има предвид недофинансирането на отбраната и реформите във Въоръжените сили и военнообразователната система, забавиха нашето развитие. Това наложи да вземем решение за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“, за да затвърдим традициите и да отправим поглед в бъдещето.

Изключително горд съм да присъствам да присъствам на днешния ден във ВВВУ, за да предам поздравите на военното ръководство на БА на състава на ВВВУ и да потвърдя, че идеята за неговото възстановяване е работеща. Сигурен съм, че командването, командно-преподавателския състав и курсантите ще влагат усилия, умения, старание, енергия и жар, за да възстановим традициите и да наградим традициите и да създадем условия за устойчиво бъдеще.

Ако говорим за авиацията големите надежди се възлагат на успешното приемане и усвояване на самолетите F-16 Block 70, с които нашата авиация ще встъпи наистина в XXI век. Ако говорим за космонавтика, знаете, че в НАТО Космосът е признат за оперативен домейн и предстои изграждане на космически център в Алианса. Нашата амбиция е да има български представители в този център. За целта се изработва национална позиция и се разработват доктринални документи, които трябва да намерят практически приложение, включително и в учебните програми на ВВВУ „Г. Бенковски“. България има потенциал за този център, в момента се извършва подбор на кадри за него. Те ще проведат специализирана подготовка, за да може когато този център се открие, да имаме национално представителство. Надявам се също така България да има трети космонавт. Ще направим така, че да надградим традициите създадени от нашите предци и да бъдем достойни последователи“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка