84 години от рождението на знаменития летец-изпитател и космонавт Игор Волк, голям приятел на България

Pan.bg 12 апр 2021 | 19:07 views (1801) commentaries(0)
img pan.bg, Н.Димов

И́гор Петро́вич Волк е роден на 12 април 1937 г. в Змийов, Харковска област.

Той е летец-космонавт на СССР, герой на Съветския съюз, заслужил летец-изпитател на СССР, президент на Международната асоциация „Земя и космонавтика“, полковник от запаса (1987). Талантлив летец, получил право на пилотиране на всички типове самолети на въоръжение в СССР – летял е над 80 типа самолети.


Започва да лети в Курския аероклуб, първи полет през април 1954 г.

Завършва предсрочно през 1956 г. Кировоградското военно-авиационно училище за летци (КВАУЛ). Започва служба в Бакинския окръг, Азербайджанска ССР. Излиза в запаса като старши лейтенант (процедура по онова време, за да продължи като летец-изпитател), от 1987 г. — полковник от запаса.

Общ нальот над 7000 часов, от тях в изпитателни полети 3500 часа.

В периода 1963—1965 г. преминава курс в Школата за летци-изпитатели на ЛИИ „Громов“, от 1965 г. е летец-изпитател в ЛИИ. Уволнява се от ЛИИ като заместник-началник на 26 февруари 2002 г.

Полковник Волк е летял на всички изтребители, бомбардировачи и транспортни самолети, произведени през последните десетилетия в СССР и Русия (с изключение на тези на ОКБ „Мясишчев”. Участва в първото дозареждане във въздуха при свръхзвукова скорост. Бил е назначен за командир на екипажа на космическия кораб за многократно използване „Буран”, извършил е полети на аналога на „Буран” БТС-002, участвал е в изпитанията на МиГ-105.11 (летателен дозвуков аналог на експерименталния пилотиран орбитален самолет), част от Авиационно-космическата система „Спирала”.

При летателните изпитания на Су-27 изпада в критическа ситуация и машинално изключва системата за автоматично управление (тя ограничава излизане на критически ъгли на атака). Установява, че полетът се стабилизира, форсира двигателите и изтребителят излиза на много над критическите ъгли на атака (над 100 град.), без да попада в свредел. Волк набира височина и напълно съзнателно повтаря маньовъра. След кацане докладва на генералния конструктор и впоследствие тази фигура става една от най-впечатляващата по време на авиошоута с участие на Су-27.
Полковник Волк обучава летец-изпитателя на ОКБ „Сухой” Виктор Пугачов на този маньовър, който го демонстрира за първи път авиосалона в Бурже и става известен като „Кобрата на Пугачов”. И с присъщото си чувство на хумор Игор Петрович се шегува: ”Съгласете се, че „Кобрата на Вълк” би звучало
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
смешно”.


Преминава подготовка за космонавт. Участва непосредствено в програмата за изпитания на съветския КК за многократно използване „Буран“ (допринася много за успешния /единствен/ полет на „Буран“ в автоматичен режим), извършва 13 полета на специален опитен образец на „Буран“. Извършва космически полет (от 17 до 29 юли 1984 г.) като космонавт-изследовател на КК «Союз Т-12» , работи на «Салют-7», завръща се на земята със «Союз Т-11», продължителност на полета е 11 денонощия 19 ч. 36 сек.

В рамките на изпитанията веднага след приземяването пилотира вертолет и самолети Ту-154 и МиГ-25 по маршрута Байконур — Ахтубинск — Байконур с цел оценка на възможностите на пилота след пребиваване дълго време в условия на безтегловност (част от програмата на съветската совалка “ Буран“.

До 1995 г. остава в състава на отряда на космонавтите.

Игор Волк бе голям приятел на България. Последното си интервю дава пред екип на сп. „Клуб КРИЛЕ“ (https://www.pan.bg/view_article-1-371909-broj-22017-g-na-sp-klub-krile-e-v-prodazhba-ot-8-fevruari-2017-g.html) в края на декември 2016 г.


Умира в България на 3 януари 2017 г.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


84 години от рождението на знаменития летец-изпитател и космонавт Игор Волк, голям приятел на България

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/11 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка