Airbus допълнително намалява въздействието върху околната среда от транспортните самолети Beluga с горивото SAF (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

Pan.bg 13 апр 2021 | 16:35 views (455) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.comНа 13 април 2021 г. Airbus предприе следващата стъпка за намаляване на индустриалния въглероден отпечатък с първия полет на супер транспортьора Beluga, използващ устойчиво авиационно гориво (SAF) от завода на авиокосмическата компания Broughton във Великобритания.

Летището в Северн Уелс, което се използва от самолетите Beluga за транспортиране на крила на самолети до Тулуза, Хамбург и Бремен, става вторият европейски обект на Airbus, който използва SAF, след като Хамбург въведе горивото в своите товарни дейности в края на 2019 г.

„Този ​​първи полет на товарния Beluga от Broughton, частично зареден със SAF, бележи важен етап в амбицията на Airbus да декарбонизира индустриалните си операции. В съчетание с текущите ни изследвания на потенциала за 100% SAF в търговските полети, намаляването на изкопаемите горива в собствените ни операции подчертава ангажимента на Airbus да намали въздействието на своя производствения отпечатък и да допринесе за по-устойчиво бъдеще за авиационния сектор като цяло“ заяви Тони Дериен, ръководител на проекта за устойчиви авиационни горива в Airbus.

Понастоящем устойчивите авиационни горива са сертифицирани от регулаторите за до 50% от обема на горивото използвано в търговски полети. Флотът от Beluga, работещ от Broughton, първоначално ще бъде зареждан с 35% смес от не-изкопаеми горива, като така ще намали емисиите на CO2 с повече от 400 тона през следващите три месеца.

SAF, използван от флота на Beluga, е направен от използвани устойчиви суровини, като олио за готвене, и се доставя на Airbus в Broughton и Хамбург от компанията Air bp.

Анди Оуен, мениджър на оперциите с Beluga в Broughton, добави: „Прогресивното внедряване на устойчиви авиационни горива в обектите на Airbus е съществена част от нашата пътна карта за декарбонизация. Горди сме, че Broughton се превърна във втория обект на Airbus, който въведе SAF в своите операции с флота от Beluga".
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Airbus допълнително намалява въздействието върху околната среда от транспортните самолети Beluga с горивото SAF (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка