95 години от рождението на проф. инж. Любен Панов, конструктор на български безмоторници

Pan.bg 14 апр 2021 | 10:20 views (400) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово


Професор инженер Любен Панов е роден на 7 април 1926 г. в град Фердинанд (днес Монтана). През 1951 г. завършва инженерство в София, а през 1956 г. защитава първата у нас дисертация в областта на хидро аеродинамиката и става асистент във Висшия машинно-технически институт в София. От 1962 г. е доцент, а от 1968 г. - професор. В периода 1966 - 1968 г. е заместник - ректор и ръководител на катедра във ВМЕИ-Варна. От 1969 г. е преподавал във ВМЕИ - София, в катедра „Хидро аеродинамика”, като едновременно е заместник - директор на Центъра по приложна математика.
Любен Панов проявява интерес към безмоторното летене и се обучава за летец, като взема изпита „самолетен влек” и няколко години лети като спортист.
През 1953 г. у нас се въвежда самолетен влек на двуместни безмоторници. За тази цел са необходими съвременни учебно-тренировъчни безмоторни самолети. До тогава въздушният транспорт разполага само с няколко чехословашки безмоторници „Пионер” и немските „Краних II”
През 1953 г. се обявява конкурс за построяване на такъв тип самолет. Проектът на Любен Панов и Димитър Панчовски се класира на първо място и през 1956 г. се реализира в самолетната работилница в летище Мусачево.
Този самолет получава името „Ястреб”, пуснат е в серийно производство и става първият безмоторен самолет, конструиран и построен в Република България. Той се използва дълги години от аероклубовете в страната за фигурен пилотаж и за подобряване на републиканските рекорди в съответния клас.
През 1958 г. се обявява конкурс за построяване на едноместен безмоторник за високи спортни постижения. До тогава у нас са използвани чехословашките „Злин-25”(„Шохай”) и немските „Вале”(„Гълъб”), строени по лиценз в Казанлък.
За участие в конкурса постъпват десетки проекти. И отново най-добър е проектът на Любен Панов и Димитър Панчовски. Тежкият безмоторен самолет „Комета-стандарт” е представен в два варианта- с класически (к-30.1) и ламинарен профил (к-42+45). Във втория вариант комисията с председател проф. Цветан Лазаров установява, че аеродинамическата разработка (дело на Любен Панов) на ламинарното крило е нова научна разработка, състояща се в изсмукване на граничния слой. Самолетът е построен само в първия вариант. От 1959 г. до 1970 г. „Комета-стандарт” е най-масовият спортно - състезателен безмоторен самолет у нас. С
него спортистите подобряват много републикански и световни рекорди.
В конструкторското бюро на ДОСО инженерите Димитър Канев, Кирил Варсамов и Андрей Влайчев през 1963 г. създават едноместен учебно -тренировъчен самолет „Бисер”. Летателните изпитания провежда пилотът Иван Карапанчев. Те показват, че самолетът не е уравновесен аеродинамически и много лесно се „увлича” в пикиране. Опитът за тегловно балансиране (с тежести в опашката) не коригира тази тенденция и трудното излизане от пикиране си остава.
Любен Панов е привлечен за консултант при изясняване на тази причина. Той променя ъгъла на атака на опашката от положителен на отрицателен, което рязко подобрява устойчивостта на самолета. Протоколът от изпитанията на „Бисер” е подписан и безмоторникът се пуска в серийно производство в Монтана.
Любен Панов е не само авиоконструктор, но и летец практик. Той е един от малкото, които след създаване на конструкциите си, лично изпитва техните летателни качества. От 1965 г. до края на живота си Любен Панов е председател на Републиканската секция по безмоторно летене в България.
Умира на 6 май 1980 г. във Варна.

Още: https://www.sandacite.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82/

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка