Част 6 Екипажите на машините за въздушните демонстрации за 6 май (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 05 май 2021 | 20:58 views (5752) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgБългарското авиационно списание „Клуб КРИЛЕ“ на 4 май 2021 г. ви представи част от екипажите на Ми-24В, AS532AL Cougar и Bell-206B3 от авиобаза Крумово. Днес продължаваме с част от екипажите на вертолетите AS565MB Panther и AS356N3+ Dauphine от авиобаза „Чайка“.

image
Капитан Станимир Маринов, ръководител полети в авиобаза „Чайка“-Варна. В полетите за 6 май е втори пилот на водения вертолет AS365N3+ Daupnine (б. н. 505) с командир подполк. Спас Спасов, командир на авиобаза „Чайка“. Ето какво сподели той: „Полетът от авиобаза „Чайка“ до София премина гладко, времето бе отлично, без облаци и турболенция. Летяхме по маршрут Варна - Горна Оряховица - Голяма Брестовица - София. Информацията за въздушните демонстрации дойде преди около месец и започнахме подготовка. Тя включваше полети в двойка, за да изчистим някои неща в координацията и техниката на пилотиране, защото все пак полета утре е за парад.
Над София ще прелетим в строй ляв пеленг, като водещ ще е AS565MB Panther (б. н. 503), а ляв воден ще е AS365N3+ Dauphine (б. н. 505). Височината на полета е 100 m над терена, а скоростта е 150 km/h. За първи път участвам в парад за 6 май. Радвам се, че съм избран за това мероприятие, както и че виждам толкова много колеги на едно място. Виждам, че настроението е приповдигнато и хората са доволни и ентусиазиране, че са се събрали и ще летят заедно.
Завърших ВВВУ „Г. Бенковски“ през 2000 г. и постъпих на служба в авиобаза „Чайка“-Варна. По време на стажовете като курсант лятах на Ми-17 и съм от първия випуск, който се подготви на Bell-206. В „Чайка“ се приучих на Ми-14ПЛ. Една година бях щурман, след това започнах като втори пилот“.
На наш въпрос има ли разлика в пилотажа на AS565MB Panther и AS356N3+ Dauphine, капитан Маринов отговори така: „Между двата вертолета има минимални разлики - в радиостанциите, в GPS-а - Panther-а има FMS, а на Dauphine е цивилен вариант. Иначе, дисплеите и автопилота са идентични. Така, че в техниката на пилотиране няма разлика. Единствената друга разлика е, че Dauphine-а няма възможност за монтиране на въоръжение - бордово оръдие и торпеда“.


image
Капитан Атанас Георгиев, пилот I клас, командир на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
авиозвено в авиобаза „Чайка“. За 6 май е командир на вертолет AS565MB Panther (б. н. 503), водач на групата от авиобаза „Чайка“. Ето какво заяви той: „Въпреки, че скоро не сме участвали в парад, в „Чайка“ не сме спирали различните видове подготовки. Още от 100 години на българската военноморска авиация през 2017 г., през 130 години на българските ВМС през 2019 г. осъществяваме редовно полети в двойка и тройка, така че нямаше нужда от голяма подготовка. Имаме голяма натовареност с доста на брой полети.
Завършил съм ВВВУ „Г. Бенковски“ през 1998 г. във вертолетно класно. Започнах службата си в авиобаза „Чайка“, защото съм родом от Провадия. Още преди да завърша училището, посетих няколко пъти авиобазата и се срещнах с тогавашния командир подполк. Ценов, който ми каза, че имат нужда от пилоти. Първият ми стаж в II курс бе на Ми-2, следващия бе на Ми-17. В „Чайка“ се приучих на Ми-14ПЛ, а след това на AS565MB Panther. Нальотът ми е около 950 часа, от тях около 400 на Ми-14 като втори пилот и командир. Бях най-младия пилот в първата група изпратена за обучение във Франция на AS565MB Panther. След подготовката там продължихме с френски инструктори във „Чайка“. През 2011 г. заедно с президента Румен Радев бяхме в САЩ, за да се запознаем с техните програми за обучение. Когато се върнахме, той разработи новите програми за обучение на ВВС, а аз,под ръководството на подполк. Милен Хинтоларски, тези за авиацията на ВМС“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Част 6 Екипажите на машините за въздушните демонстрации за 6 май (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка