ВВС на САЩ отново молят Конгреса да им позволи да пенсионират най-старите БЛА RQ-4 Global Hawk

Pan.bg 08 май 2021 | 09:46 views (787) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

ВВС на САЩ ще продължат да настояват за пенсионирането на най-старите БЛА Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk, заявиха в петък висшите служители на ВВС, потенциално организирайки поредната битка с Конгреса за бъдещето на безпилотния самолет

„ВВС ще продължат да следват фискалния закон за национална отбрана за 2021 г., според който RQ-4 Блок 30 има отказ от сваляне от въоръжение, но ще настояват за пренасочаване на средствата за способността проникване (разузнаване, наблюдение и събиране на информация)“ заяви действащия ВВС секретар Джон Рот и НЩ на ВВС генерал CQ Браун в писмено свидетелство пред Конгреса. Рот и Браун свидетелстват пред Комитета за бюджетни кредити преди искането за бюджета за финансовата 22 г. за ВВС, което все още не е публикувано.

В искането за бюджета за миналата година ВВС се опитаха да оттеглят Block 20 и 30 на Global Hawk - общо 24 БЛА - оставяйки на въоръжение само RQ-4 Block 40 и шпионския самолет U-2 за провеждане на мисията "наблюдение от голяма височина".

Конгресът обаче блокира оттеглянето на RQ-4, освен ако министърът на отбраната не удостовери, че извеждането на тези БЛА няма да попречи на бойните командири да могат да изпълняват мисиите си и че възможностите на заместител на Global Hawk ще си струватувеличените операции и разходи за поддържане.

„Докато не ВВС предоставят изчерпателен план за модернизация на способностие за ISR, адресиран другаде в този законопроект, Конгресът ще продължи да бъде загрижен за последователността на оттегляне на оперативни самолети без подходяща замяна на способността" заявиха членове на Комитети за въоръжените сили в Конгреса и Сената.

Службата се опитва да оттегли RQ-4 няколко пъти от 2012 г. и това винаги е било отклонявано от законодателите. Но ако конгресмените планират да се противопоставят на нови опити за сваляне от въоръжение на БЛА Block 30, те не показаха признаци на съпротива по време на изслушването, като не задават въпроси за бъдещето на платформата.

ВВС на САЩ поддържат 21 безпилотни самолета RQ-4 Global Hawk Block 30, както и три безпилотни летателни апарата Block 20, модифицирани във варианта EQ-4B Battlefield Airborne Communications Node.

Досега ВВС не са разкрили как планират да заменят RQ-4 - една от предпоставките за получаване на разрешение, изискван от Конгреса.

В неотдавнашна военна игра, проведена миналата
есен, която бе "ситуирана" в средата на 2030-те, ВВС използваха условна замяна на Global Hawk, която бе подобна на безпилотна версия на самолета E-7A Wedgetail на ВВС на Австралия и се използваше предимно като комуникационен възел вместо за събиране на ISR данни.

На снимката:
Членовете на 7-ма разузнавателна ескадрила се подготвят за излитане RQ-4 Global Hawk във военноморска авиостанция Сигонела (Италия) на 24 октомври 2018 г. (сн.: сержант Рамон А. Аделан / ВВС на САЩ)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка