Кулминация на отбелязването на 70 годишнина от създаването на 25 ИБАП (ФОТОГАЛЕРИЯ - 1 част)

Pan.bg 18 юни 2021 | 16:36 views (10725) commentaries(0)
img pan.bg,Н.Димов


Днес в град Садово тържествено бе отбелязана 70-та годишнина от създаването на 25-ти ИАП (изтребителен авиационен полк), наследници на който са 25 ИБАП и 25 ИБАБ-Чешнегирово.

В залата на читалището се бяха събрали стотици ветерани, граждани и гости на тържеството. Присъстваха също кметът на община Садово Димитър Здравков, съветника на президента по сигурността о.р. полк Илия Милушев, командирът на 24-та авиобаза - Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, офицери от гарнизон Пловдив, както и генералите (о.р.) Калчо Танев, Спас Спасов и Иван Парапунов.

Поздравителен адрес от името на президента Румен Радев бе прочетен от полк. Милушев. След него към присъстващите се обърна един от бившите командири на 25 ИБАП генерал-майор (о.р.) Калчо Танев (той е и председател на Организационния комитет за отбелязване на 70-та годишнина от основаване на 25 ИАП), който с вълнение разказа за историята на един от елитните авиополкове на българските ВВС, пречупена през човешките съдби. Слово изнесе и кметът на община Садово Димитър Здравков, който подчерта, че е горд хората от летище Чешнегирово, служили вярно през годините на Родината.

Бяха прочетени заповеди за награждаването на ветерани от 25 ИБАП/АБ,които бяха връчени от командира на 24-та АБ - Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, след което той поздрави колегите си от авиополка, в който е служил 11 години.

Генерал Парапунов се обърна към по-младите си колеги на възраст между 50 и 60 години със заръката те да поемат щафетата и да подобаващо да организират 100-та годишнина от създаването на 25 ИБАП.

Тържеството в залата завърши с прожектиране на филм за летище Чешнегирово и с обща снимка на ветераните пред сградата на читалището.

От там присъстващите се отправиха към мемориалния комплекс пред блоковете на бившия „гарадок“. Паметната плоча с имената на 17-те загинали летци бе открита от кмета Димитър Здравков и генерал-майор Калчо Танев, бе отслужена и заупокойна молитва.С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци, след което пред плочата бяха поднесени много венци и цветя.

Тържественото отбелязване на 70-та годишнина от създаването на 25 ИБАП завърши (или може би все още продължава) с приятелски обяд в хангар до паметника с МиГ-23БН борд „66“ до отбивката
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
за село Чешнегирово.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Кулминация на отбелязването на 70 годишнина от създаването на 25 ИБАП (ФОТОГАЛЕРИЯ - 1 част)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/20 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка