NASA избра Lockheed Martin да проектира аеро капсула за следващата изследователска мисия до Марс

Pan.bg 22 юли 2021 | 16:13 views (531) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на www. lockheedmartin.com

Лабораторията на NASA за реактивно задвижване сключи договор с Lockheed Martin да проектира и изгради космическа капсула за спускаемия апарат, превозващ роувъра за събиране на проби от повърхността на Марс, съобщиха от компанията. Високотехнологичната капсула ще има за цел да пази космическия кораб, когато каца на повърхността на Марс с много висока скорост и топлинното излъчване от хиляди градуси.

„Щастиви сме да сме отново партньор на NASA, за да проектираме, изградим и тестваме новата капсула за следващата мисия до Марс, като сме фактор за сигурността на тази нова мисия“ заяви Дейвид Бючър, програмен мениджър на проекта за аеро капсула до Марс.

Да донесеш парче от Марс на Земята
Роувърът за събирането на проби от Марс е следващата голяма стъпка от кампанията на NASA за проучване на Марс. Роувърът ще обработи пробите, събрани от марсохода Perseverance („Постоянство“) от повърхността на Марс през февруари 2021 г. Новият роувър ще спусне устройство, което ще превози пробите до орбитата на Марс за среща с орбиталната станция на Европейска космическа агенция, която ще потегли обратно към Земята в началото на 2030 г.

Досега компанията Lockheed Martin е участвала в разработката на 10 аеро капсули за мисии на NASA, включително тези защитавали спускаемите апарати пренесли роунърите Perseverance, Stardust („Звезден прах“) и Genesis („Битие“).

Аеро капсула на световно ниво
Аеро капсулата има конусовидна задна част на тялото и защитен топлинен щит под формата на диск, който обхваща капсулата. Предпазната структура пази спускаемия апарат в продължение на дългите месеци полет в Космоса, намалява скоростта преди кацането на Марс и предпазва от интензивно затопляне. Топлинният щит понася екстремните температури, създадени, когато космическият кораб навлиза в атмосферата на Марс с висока скорост.

Изработен от траен термозащитен материал носещ наименованието Фенолен импрегниран въглероден аблатор (PICA), проектиран в изследователския център на NASA Ames, той абсорбира топлината и поддържа космическия кораб хладен при температури, които могат да достигнат до 5000 °F (2760°С). Обвивката на задната част е ръчно опакована с друг специален материал за термозащита, наречен SLA-561v, показан на снимката. Създаден от Lockheed Martin за първите по рода си кацания на Марс през 70-те години, този супер лек аблационен материал, изработен от силикон и корк, смекчава топлинното натоварване, като
същевременно е с минимално тегло.
image

Lockheed Martin участва във всички 22 мисии на NASA до Марс и си партнира с агенцията, за да изследва всяка планета в нашата слънчева система. В бъдеще екипът очаква с нетърпение да продължи тази традиция с участието си в създаването на новата аерокапсула за полет до Марс, подкрепяйки първата по рода си мисия за транспортиране на проби от друга планета.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка