RAAF предефинира ролята на флота си от ВТС C-27J, пренасочва го основно върху операциите при бедствия и аварии

Pan.bg 27 юли 2021 | 14:41 views (682) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

Кралските австралийски военновъздушни сили (RAAF) предефинираха ролята на своите 10 тактически военно-траспортни (ВТС) Leonardo C-27J Spartan, като ги определиха като основно предназначени за операции при хуманитарна помощ и помощ при бедствия (HADR).

Министерството на отбраната (DoD) в Канбера заяви в съобщение от 25 юли, че новата роля на C-27J Spartan ще „подобри хуманитарното и аварийно реагиране на Австралия при природни бедствия в Австралия и близкия ни регион, ще подкрепи регионалната ни ангажираност в Индо-Тихиоокеанския регион, включително чрез „Тихоокеанско усилване“, както и военната логистика и възможностите за въздушна мобилност на австралийските Сили за отбрана“.

Както началникът на ВВС Air Marshal Mel Hupfeld, така и шефът на Отдел "Способности" на ВВС Air Vice-Marshal Cath Roberts, похвалиха представянето на C-27J Spartan, като подчертаха облекчението при гасене на пожари в австралийската пустош и регионалната помощ, без да дадат обяснения за изменената роля.

Предефинирането на ролята идва след неуспеха на двудвигателният турбовитлов самолет да постигне пълна експлоатационна способност (FOC) през декември 2020 г.: крайъгълен камък, който вече бе е отложен веднъж с 4 години. Той идва и след като платформата бе идентифицирана като „проект от интерес“ на DoD през март 2020 г., след като ВТС Leonardo C-27J Spartan не успя да отговори на ключовите изисквания за производителност, оперативна наличност и график на изпълнение на проекта.

Преди това C-27J бе очакван от RAAF да бъде самолет за преодоляване на пропастта на бойното поле между армейски хеликоптери CH-47F Chinook и ВТС на RAAF C-130J Hercules и C-17A Globemaster III.

На снимката: 10-ият и последен ВТС C-27J Spartan на RAAF каца на тревна писта в авиобаза RAAF Ричмънд (сн.: Commonwealth of Australia)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка