/СНИМКИ/: Сенатът в САЩ блокира извеждането от експлоатация на щурмови самолети A-10

Pan.bg 27 юли 2021 | 18:07 views (586) commentaries(0)
img pan.bg

Американският сенат оставя този почти 50-годишен самолет в авангарда на въздушната подкрепа за сухопътните войски.

В Пентагона беше предложено да се извадят от експлоатация 42 единици щурмови самолети Fair-Republic A-10 Thunderbolt II, като се намали общия брой от 281 на 239 самолета. Крайната цел е, в рамките на две години, да останат до 218 действащи A-10. Комитетът по въоръжените сили в Сената на САЩ обаче блокира искането на Военновъздушните сили (ВВС) за извеждане от експлоатация на тези щурмови самолети. Съобщава онлайн изданието The Drive.

image

Предложеният от Комитета законопроект за отбранителна политиката за 2022 забранява на американските ВВС да извеждат от експлоатация самолети A-10. На свой ред генерал-лейтенант Дейвид Нахом, заместник-началник на щаба на ВВС по въпросите на планове и програми, заяви, че оставянето на A-10 може да бъде сериозна грешка, водеща до високи разходи за техническа поддръжка и модернизация.

image

Журналистите на изданието The Drive подчертават факта, че Сенатът на САЩ се опитва да спаси десетки A-10 Thunderbolt II от пенсиониране, оставяйки този почти 50-годишен самолет в челните редици на въздушната подкрепа за сухопътните войски, въпреки опитите да го замени с F-35.

На свой ред американските ВВС искат от законодателите да одобрят отписването на десетки самолети, включително щурмови A-10, изтребители F-15C/D и F-16C/D, остарелите въздушни танкери KC-135 и KC-10, товарни самолети C-130 и БЛА RQ.4.

По този начин Пентагонът иска да освободи средствата, необходими за развитието на модерни технологии. По-специално изтребители от шесто поколение и хиперзвуково оръжие.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка