АБА: С промените в държавния бюджет нито една от авиокомпаниите няма да получи финансова подкрепа за загуби, предизвикани от Covid-пандемията

Pan.bg 15 сеп 2021 | 15:04 views (552) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на АБА

ДО Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-ЖА ИВА МИТЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО Г-Н СТЕФАН ЯНЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ДО Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

ДО Г-Н ГЕОРГИ ТОДОРОВ
МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА,
ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯТА

ДО Г-Н ВАСИЛ ВЕЛЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АСОЦИАЦИЯТА НА
ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ

Уважаеми господин Президент,
Уважаема госпожо Председател на Народното събрание,
Уважаеми господа министри,
Уважаеми господин Велев,

В резултат на продължаващата Covid-пандемия, авиационният сектор се оказа един от най-силно засегнатите сектори на икономиката.

Асоциацията на българските авиокомпании в продължение на целия период до днес защитава пред всички институции тезата, че продължителна Covid-криза ще постави българския авиационен бранш във фактическо състояние на невъзможност да покрива постоянните си разходи и да бъде конкурентен на подпомогнатите от държавите си авиосектори в другите европейски страни.

Нееднократно се обръщахме към всички институции за прилагането на адекватни мерки и подкрепа за оцеляване на българските авиокомпании, като беше демонстрирано разбиране и готовност за разглеждане на този изключително важен въпрос.

На базата информация за подготвянето от правителството на предложение за подпомагане на авиокомпаниите, нашите експерти, заедно с експерти на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Гражданска въздухоплавателна администрация, разработиха, единодушно приеха и представиха на институциите ясни критерии за формирането и разпределянето на такава помощ на авиокомпаниите, вземайки в предвид и опита на другите европейски страни .
След приемането на актуализацията на бюджета, бяха направени официални коментари и медиите огласиха новината, че е прието предложението за подпомагане на авиопревозвачите с 60 млн. лв.

Информацията за настъпили промени в окончателния текст на Законопроекта за държавния бюджет, които все още не са официално публикувани, разтревожиха всички български авиокомпании.

За голяма наша изненада и разочарование, научаваме, че в последния момент са направени корекции, фундаментално различни от предложените от АБА, и които промени се отнасят до задължения, възникнали през една от силните за авиацията - 2019 година. През тази година нашата гражданска авиация успешно се справяше с икономическите предизвикателства и авиокомпаниите покриваха своевременно своите задължения. В този смисъл би било странно задължения, възникнали и непокрити преди настъпването на Ковид - кризата да бъдат обект (и то единствен) на подпомагане с мерки, предвидени в антикризисната актуализация на бюджета.

Предлаганите в актуализацията решения нямат нищо общо с противоепидемичните икономически мерки
и фактически нито една от авиокомпаниите няма да получи финансова подкрепа, поради загуби, предизвикани от Covid-пандемията.

В тази връзка настояваме новите текстове в закона за държавния бюджет да бъдат преразгледани, защото те не отговарят на целите на търсената държавна подкрепа.

Тъй като това е явна несправедливост- помощта се гласува за всички авиокомпании, а е очевидно. че тя в изпълнение на вече утвърденият чл.109 няма да изпълни своята цел , предлагаме да се въведе мораториум по чл.109, ал 2, и извънредно (при действиащо ново Народно събрание) или при разглеждане на бюджета за следващата година текстът на този член да бъде корегиран.

С уважение:

Светослав Станулов
Председател на АБА

Йовко Йоцев
Главен секретар
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка