На 18. 09. 1915 г. е роден летецът полк. Петър Манолев - герой от защитата на София. Да си спомним за него ...

Pan.bg 19 сеп 2021 | 08:10 views (370) commentaries(0)
img ПАН.БГ

На 18. 09. 1915 г. е роден летецът полк. Петър Манолев - герой от защитата на София. Да си спомним за него ...


Колко бързо се изминаха осем от смъртта на един от най-достойните българи и летци - полк. ор.Петър Манолев.
Толкова бързо, че някои хора за пореден път го забравиха, а се направиха на близки, когато той отлетя завинаги.
Забравиха го за пореден път, както го забравяха и когато той бе жив, а дори и на рождения му ден не се обаждаха да чуят как е.
Но ние го помним, неговият дух ще е винаги в сърцата на екипа на списание КРИЛЕ. Помним го - жив, добър към всички, голям патриот, достоен българин, летец-защитник на родното българско небе! Това бе полк. ор Петър Манолев! Вечна му памет! Нека винаги там, отгоре, от небесното ти царство, да закриляш българските ВВС!

Летецът-изтребител полк. ор Петър Манолев почина на 19 март 2013 г. на 97 години. Герой от Втората световна война с 3 въздушни победи.

Припомняме думите на полк.Манолев казани навръх рождения му ден на 18 септември 2012 г. по случай 100 години ВВС:
"100 години ВВС - расте, но не старее!
Пожелавам на младите български пилоти най-вече здраве и силен боен дух!
Нека изтребителите на които ще летят да бъдат нови!
Много е важно това! Защото само на нови изтребители летците ни ще се чустват истински добре!
Честит 100 годишен юбилей!"


image
Полк. Петър Манолев на 97 години - снимка от 18 септември 2012 г.


Визитка:
Доайенът (приживе) на българската авиация Петър Манолев е роден на 18 септември 1915 г. в село Каракьой, недалеч от град Драма, в будно българско семейство. Съдбата му отрежда участта от дете да живее на гръцка територия, да разговаря и учи на този език, докато завърши четвърто отделение.
На 12 години, той заедно с тримата си братя и родителите си се преселва в Неврокоп (днес Гоце Делчев). Тук бащата се захваща с търговия, а малките учат в българско училище. През септември 1929 г. Петър за пръв път в живота си вижда самолет и запленен от него решава да стане летец. Шест години по-късно се явява на изпит във Военното училище, но не успява са превари множеството привилигировани. Той не се отказва и
след година става юнкер от 58-и випуск. При определяне на специалностите на обучаваните той пожелава и е приет в пилотния взвод. Вече като портупей-юнкер заминава да продължи обучението си в Полша.
На 16 юни 1939 г. е произведен в чин подпуручик, после пак заминава за Полша, за да специализира за летец-изтребител. Когато пламва Втората световна война, той и другарите му, млади български офицери, се завръщат в родината си, като продължават подготовката си за изтребители в Школата за висш пилотаж в Карлово. Той е първият от взвода удостоен да бъде инструктор към изтребителния полк.
Бойното му кръщене по време на войната е срещу многоброен противник – бомбардировачи. Истинското му изпитание във въздуха е на 17 август 1944 г. След края на войната той заема последователно още по-отговорни длъжности в авиацията. Командва специално секретно ято, инспектор е по изтребителната подготовка във въздушните учебни части в София.
През 1951 г. майор Манолев е назначен за началник на Щаба на новосформирания 43-и реактивен изтребителен полк със седалище летище Доброславци. Произведен е в чин подполковник, но... скоро след това е уволнен.
Бойният пилот-изтребител Петър Манолев, за съжаление не напуска небето и професията си, с подобаващата му се признателност от началници и политически лица. А той я заслужаваше!

image

image


image

image
За спомен в "Шоуто на Слави"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка