Airbus и партньори с проект за по-енергийно ефективни полети

Pan.bg 21 сеп 2021 | 14:41 views (482) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 21 септември 2021 г. Airbus, Air France и DSNA, френският доставчик на аеронавигационни услуги (ANSP), започнаха да работят за разработването на „най-енергийно ефективни полети“, след първия им демонстрационен полет от Париж до Тулуза/Бланяк в деня от събитието на върха на Airbus. Самолетът летя по оптимизирана траектория, отбелязвайки първото от поредицата изпитания, планирани през 2021 и 2022 г. в рамките на съвместното предприятие за изследване на РВД „Единно европейско небе“ (SESAR JU) ALBATROSS.

Стартиран през февруари 2021 г., проектът ALBATROSS е мащабна инициатива на големи европейски групи с интереси в авиацията, ръководена от Airbus. Той има за цел да демонстрира, чрез поредица от демонстрационни полети от гейт до гейт в цяла Европа, осъществимостта на внедряването на най-енергийно ефективни полети в краткосрочен план, като комбинира няколко технически и оперативни иновации в областта на научноизследователската и развойна дейност.

ALBATROSS следва холистичен подход, като обхваща всички фази на полета, като пряко включва всички съответни заинтересовани страни (като авиокомпании, РВД, мрежови мениджъри, летища и промишленост) и разглежда както оперативните, така и технологичните аспекти на авиацията и управлението на въздушното движение (УВД). По време на демонстрациите на полетите ще бъдат приложени много решения, от новите процедури за прецизен подход до непрекъснатото изкачване и снижаване, по-динамично управление на необходимите ограничения на въздушното пространство, устойчивото рулиране и използването на устойчиво авиационно гориво (SAF).

Благодарение на предаването на данни за 4-измерна траектория, РВД ще може да оптимизира и по-добре да предвижда траекторията на самолета, като по този начин му позволява незабавно и конкретно да намали екологичния отпечатък на полета.

От септември 2021 г. тези изпитания на живо ще включват около 1000 демонстрационни полета, показващи зрели експлоатационни решения с потенциални икономии на гориво и емисии на CO2. Първите резултати се очаква да бъдат налични през 2022 г.

Партньорите в проекта ALBATROSS са Airbus, Air France, Austro Control, DLR, DSNA, Eurocontrol, LFV, Lufthansa, Novair, Schiphol, Smart Airport Systems, SWEDAVIA, SWISS, Thales AVS France и WIZZ AIR UK.

Финансирането на проекта се осигурява от ЕС съгласно Споразумението за безвъзмездна финансова помощ № 101017678


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Airbus и партньори с проект за по-енергийно ефективни полети

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка