Четвъртата въздушна обиколка на България завъши с предаване в МА-Крумово на девет гилзи с пръст от първите български летища

Pan.bg 23 сеп 2021 | 11:35 views (432) commentaries(0)
img В Четвъртата въздушна обиколка на България участваха около 20 самолета от леката и ултралеката авиация и автожири . Тя се проведе във връзка с много кръгли годишнини, като 115 години от указа на цар Фердинанд за създаване на въздухоплавателно отделение у нас, 105 години от началото на изтребителната авиация, споделя о.з. бригаден генерал Спас Спасов, директор на фондация "Български Военновъздушни сили", основен двигател в организацията на събитието. Той припомни, че тази година се навършват и 70 години от създаването на авиобазите Чешнигирово, Узунджово, Граф Игнатиево, Безмер и Добрич, някои от които вече са в историята. 60 години чества и вертолетната авиобаза Крумово, а 30 години - Авиационния музей в Крумово.

Обиколката се проведе под патронажа на президента на България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев от чието име бе прочетено приветствие към участниците в събитието.

През 1926 година е проведена първата въздушна обиколка, втората е през 2012 г. по повод стогодишнината от първия боен полет на българската военна авиация, а третата - през 2015 г. по случай стогодишнината на Българското самолетостроене, каза още Спас Спасов. Обиколките се провеждат по инициатива на фондация "Български ВВС" и Командването на българските Военновъздушни сили. В настоящата, Четвърта обиколка, активно участва като организатор и Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България /АОПА/.

Четвъртата въздушна обиколка на България, проведена на 21-22 септември, завърши с предаването на девет броя гилзи с пръст от първите български летища, които ще се съхраняват в Музея на авиацията.

image
image


По информация от ДИР.БГ и МА-Крумово
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка