Airbus пуска високопроизводителен демонстратор на крила, за да засили амбициита за декарбонизация на авиацията

Pan.bg 23 сеп 2021 | 12:50 views (515) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 22 септември 2021 г. в Тулуза Airbus стартира изключително ефективен демонстрационен проект за крила, фокусиран върху ускоряване и сертифициране на технологии, които ще подобрят и оптимизират аеродинамиката и характеристиките на крилата за всеки бъдещ самолет. Този мащабен демонстратор ще интегрира и управлява авангардни технологии на базата на бизнес джета Cessna Citation VII при представителни условия на полет. Приложенията на свръхпроизводителното крило биха били съвместими с всяко задвижване и конфигурация на самолета и биха намалили емисиите на CO2, допринасяйки значително за изпълнение на пътната карта за декарбонизация на Airbus.

„Изключително ефективният демонстратор на крило на Airbus е още един пример за новите технологично ориентирани решения на Airbus за декарбонизация на авиационния сектор. Airbus непрекъснато проучва паралелни и допълващи се решения в инфраструктурата, полетните операции и конструкцията на самолета. С този демонстратор ние ще постигнем значителен напредък в технологиите за активен контрол чрез изследвания и приложно тестване на различни технологии, вдъхновени от биомимикрията“ заяви Сабин Клауке, главен технически директор на Airbus.

Подобно на това как орелът се издига, адаптирайки формата, размаха и повърхността на крилата и перата му, този демонстратор позволява повишена ефективност на полета. Ще бъдат изследвани различни технологични етапи, за да се даде възможност за активен контрол на крилото, включително: сензори за пориви, изскачащи спойлери или повърхности, които бързо се отклоняват перпендикулярно на въздушния поток, многофункционални задни ръбове, които динамично променят повърхността на крилото по време на полет, и полуаероеластични шарнири.

Демонстраторът се разработва в Airbus UpNext, изцяло притежавано дъщерно дружество на Airbus, създадено, за да даде на бъдещите технологии ускорено развитие чрез изграждане на демонстратори на бързи и мащабни нива, за да оцени, съсзрее и утвърди потенциални нови продукти и услуги, които обхващат радикални технологични пробиви.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка