Авиобаза Крумово в борба с пожарите

Pan.bg 23 сеп 2011 | 05:58 views (3863) commentaries(1)
img pan.bg

Със съдействието на командването на авиобазата и отделението за връзки с обществеността.


През изминалите няколко седмици Министерството на отбраната излъчваше кратки съобщения за възникнали пожари в страната и участието на военнослужещи от БА в погасяването им. Неизменно в тези действия пряко участваха и екипажи от авиобаза Крумово с вертолети AS 532 AL COUGAR (за наблюдение и локализиране на районите на пожарите) и Ми-17 (за непосредствено погасяване на пожарите). Независимост от голямата си ангажираност командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Златко Златев бе любезен да отговори на няколко въпроси на списание „Клуб КРИЛЕ”

Господин бригаден генерал, Вие бяхте командир на екипажа на Ми-17, с който непосредствено участвахте в погасяването на няколко пожара през летните месеци. Какви опасности крият тези полети?
Опасност представлява това, че заходите се изпълняват с малка скорост (70 - 90 км/ч), вертолета е с максимално тегло и е близко до земята. Необходимо е да се отчита: мястото на водоема, размер, разположение спрямо препятствия, температура на въздуха, надморска височина, сила и посока на вятъра, освен това къде е разположен пожара, близост с населени места, електрически стълбове, високи дървета, място за извършване на маньовър за пускане на водата, турбуленция и т.н. Голямо значение имат надморската височина, Т на околната среда и силата и посоката на вятъра, както и наличие на достатъчно място за маньовър с вертолета. Гасене на пожари е може би най-сложния вид подготовка за летците от вертолетната авиация, необходимо е абсолютна самостоятелност при вземане на решение как да се изпълни захода, избор на водоем, оценка на обстановката във всеки един момент, дори и аварийно изхвърляне на "бамбито" ако е необходимо. Времето за вземане на решение от командира на екипажа е много малко - не повече от 2-3 сек.

Кой взема решение къде да се хвърли водата?
Командирът на екипажа по команда от бордния техник, който го насочва и определя място за пуск на водата.

Подготвят ли се други летци за изпълнение на тази задача? Кугарите ще се използват ли за такива цели?
До момента са подготвени 4 командири на екипажи и 2 втори пилоти. При достатъчно ресурс ще подготвим още екипажи. Вертолети Кугар имат такава възможност, по данни от инструкцията на екипажа имат същата товароносимост, във Франция се използват. За сега
ще използваме основно Ми-17, за в бъдеще може и Кугар.
image image
image image

Снимки: Авиобаза Крумово (Димо Вичев)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Kiro Kirov Kirestiya 25 сеп 2011, 12:09
   
  0
   
  0

  Един такъв хеликоптер ми се струва, че много малко вода изхвърля точно върху пожара и ефекта е малък. Най-накрая трябва да се закупи специален самолет, който може да изхвърля над 40 тона вода или противопожарна смес, дори и да се закупи на лизинг. А до тогава трябва да имаме подготвени поне 5-6 хеликоптера за борба с пожарите - дали ще са Ми-17 или Кугар е подробност - шега с природата и частната собственост не бива.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка