Австралия ще удължи срока за експлоатация на изтребителите Super Hornet

Pan.bg 20 фев 2010 | 10:04 views (1949) commentaries(0)
img http://reb.start.bg/article.php?aid=17203

Военновъздушните сили на Австралия имат намерение да удължат срока за експлоатация на изтребителите Boeing F/A-18F Super Hornet най-малко до 2030 година, съобщава Flightglobal. Тези самолети ще започнат да постъпват на въоръжение през март 2010 година. В момента се планира те да бъдат използвани до 2020 година.
ВВС на Австралия приемат F/A-18F като преходно звено между сваляните от въоръжение изтребители-бомбардировачи General Dynamics F-111 и планираните за приемане на въоръжение перспективни изтребители F-35 Lightning II.
Австралия е сключила контракт за доставката на 24 изтребителя Super Hornet с американския концерн Boeing през май 2007 година. Очаква се доставката на самолетите напълно да бъде завършена през 2011 година. Стойността на контракта, сключен с Boeing, отчитайки стойността на машините, техническото обслужване и подготовката на пилотите е 4,6 милиарда долара.
Първите три самолета Австралия получи през 2009 година. През тази година ВВС трябва да получат още 12 Super Hornet, четири от които през първото тримесечие. Част от изтребителите, доставката на които е планирана за следващата година, може да бъде конвертирана в самолети за радиоелектронна борба E/A-18G Growler.
F/A-18F Super Hornet се явява модернизирана версия на палубния F/A-18E Super Hornet, произвеждан от 1995 година. Машината е способна да развива скорост до 1,9 хиляди километра в час. F/A-18F е въоръжен с шестцевно 20-милиметрово оръдие и има 11 точки за подкачване за ракети "въздух-въздух", "въздух-повърхност" и бомби.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker