ЗАПОЧВАТ ЧЕСТВАНИЯТА ПОСВЕТЕНИ НА 100-ГОДИШНИНАТА ОТ ПЪРВИЯ БОЕН ПОЛЕТ НА БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИЯ

Pan.bg 04 апр 2012 | 12:56 views (2660) commentaries(1)
img САЙТ НА ВВС

Международна научна конференция, представяне на „История на българската военна авиация” и валидиране на пощенска марка са събитията, с които се поставя началото на честването на юбилейната
100-годишнина от първия боен полет на българската авиация.
На 11 и 12 април 2012 година в Централен военен клуб – София ще се проведе Международна научна конференция, организирана от Военновъздушните сили на Република България и Фондация „Български ВВС” на тема „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите” под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
Събитието ще се фокусира върху дефинирането на управленски препоръки по управление на въздушното пространство, летищните комплекси и използването на авиацията и съвременните високотехнологични постижения като инструмент за формиране на геополитики и стратегии на ЕС, НАТО, коалициите и държавите.
Във форума ще участват представители на Министерство на отбраната, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Командването на Военновъздушните сили, Фондация „Български ВВС”, Военна академия „Г.С.Раковски”, Българска академия на науките, Технически университет – филиал Пловдив, Асоциация на българските авиокомпании, Института по отбрана и други.
Сред участниците, представящи чуждестранни организации ще бъдат представители на Евроконтрол, Европейската комисия и Европейската космическа агенция, и Международния инвестиционен фонд.
Официалното откриване на конференцията е от 09:00 часа на 11.04.2012 г.
На 11 април от 18:00 часа в Централния военен клуб професор Андрей Пантев ще представи монографията „История на българската военна авиация”.
Автор на книгата е полковник професор, доктор на военните науки Димитър Недялков.
Монографията представя историята на българската военна авиация от зараждането на авиационната идея, която намира почва у нас в края на 19 век до съвременните Военновъздушни сили.
Полковник Недялков е летец-пилот I клас. Заместник-декан по научната дейност на факултет „Командно-щабен” към Военна академия „Г.С.Раковски”. Дългогодишен преподавател в академията и изследовател на авиационната история на България.

На 12 април, Международния ден на авиацията и космонавтиката, от 09:00 часа в Централен военен клуб ще се проведе церемония по пускане в употреба на пощенска марка, посветена на юбилейната годишнина.
На церемонията ще присъстват представители на Министерството на отбраната, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Командването на Военновъздушните сили и на българската авиационна общност.
Филателното издание представя уникалния самолет Албатрос, с който е осъществен първия боен полет.
Негов автор е прфесор Георги Янков, преподавател в Националната художествена академия.

През настоящата година се навършват 100 години от първото бойно кръщение на българската авиация в небето над Одрин по време на Балканската война.
Датата 16 октомври 1912 година е знаменателна не само за българската, но и за световната авиация и въздухоплаване. На тази дата двама български летци, поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев, осъществяват първия боен полет в Европа, който ще се запише в авиационната история като първото европейско бойно използване на самолета.


СЪБИТИЯТА НА 11 И 12 АПРИЛ 2012 ГОДИНА
В ЦЕНТРАЛЕН ВОЕНЕН КЛУБ – СОФИЯ
СА ОТВОРЕНИ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Ха-ха 04 апр 2012, 14:30
   
  0
   
  0

  Тази конференция трябва да се проведе там където има последователи на хората направили първия полет. Това трябва да бъде чуто от младите курсанти, но явно никой не ги брои за живи, както и училището.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка