7 февруари 1900 г. – Умира Петко Войвода

Pan.bg 07 фев 2016 | 10:19 views (1834) commentaries(5)
img obekti.bg

Петко войвода е роден на 18 декември 1844 г. в българското село Доган Хисар (днес Есими), разположено в Беломорска Тракия на 26 километра от Дедеагач, днес гр. Александруполи, което след Първата световна война, по силата на Ньойския договор, остава в Гърция.

Майка му се казва Груда, от известния род на Калояновци, а името на баща му е Кирко. Има 8 братя и сестри. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо. Това е решаващото събитие, което подтиква младия Петко да организира малка хайдушка чета, с която действа в родния си край.

Две години по-късно, през 1863 г., Петко войвода е заловен от турските власти, но успява да избяга и подновява хайдушката си дейност. През есента на 1864 година войводата пристига в Атина и става слушател във Военното училище.

След краткия си престой в Гърция заминава за Италия и в началото на 1866 се среща с Джузепе Гарибалди и отсяда в дома му, където двамата организират прочутата "гарибалдийска дружина" в състав от 220 италианци и 67 българи, която участва в Критското въстание.

При пристигането си на остров Крит, на българския революционер е възложена мисия с малък самостоятелен отряд да действа в района на планината Шилик.

След потушаването на въстанието предприема пътуване до Египет, Франция и Италия. Известно време се установява в Атина, откъдето разпространява възвание към сънародниците си за освобождение на целокупното си отечество.

През 1869 година организира отряд, с който по-късно се включва в Руско-турската освободителна война (1877–1878).

Към дружината на капитан Петко, която се сражава за освобождаването на Родопите, се присъединява и четата на Крайчо войвода.

През 1880 година се премества във Варна, където година по-късно се оженва за втори път за Рада Кравкова от Казанлък.

Петко войвода е съосновател през 1896 година във Варна на тракийската организация "Странджа", за защита интересите на българското население, останало след Освобождението в пределите на Турция. Днес тя носи неговото име. Той е и сред основателите на Демократическата партия във Варна.

През 1892 г. Петко войвода, който е русофил, е обвинен в опит за атентат срещу министър-председателя Стефан Стамболов. Арестуван е и интерниран в Трявна.

Осем години по-късно, на 7 февруари 1900 г., умира и бива погребан във Варна.

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_ZvRiqjVFtVeAu7fL5gbq.JPG
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Основната "заслуга" 07 фев 2016, 10:57
   
  14
   
  1

  За съжаление при големи обществени промени винаги на повърхтостта изплуват лайната.Сравнете дейността на Стамболов с дейността на капитан Петко войвода."Заслугите" на Стамболов са преди всичко ,че не вдига въстанието в Търновския революционен окръг,а тихомълком се изсулва в Румъния.Вместо да стане опълченец през Освободителната война се занимава с далавери и спекулации с фуражи за руската армия.След Освобождението основната му" заслуга е",че ни натресе Фердинанд и националните катастрофи.

 2. #2
  Гузно премълчават 07 фев 2016, 14:27
   
  8
   
  1

  Днешните соросоиди често припяват,че бай Тошо искал да ни прави съветска република,но гузно премълчават,че Стамболов е искал да ни върне в Османската империя.

 3. #3
  Teraflop 07 фев 2016, 14:42
   
  1
   
  3

  И никъде в статията не сте написали капитан Петко войвода,брей! ПАН-овци!

 4. #4
  до #3 - Teraflop 07 фев 2016, 16:30
   
  2
   
  0

  "И никъде в статията не сте написали капитан Петко войвода,брей! ПАН-овци!"
  ................................................................................
  Цитат - "Към дружината на капитан Петко, която се сражава за освобождаването на Родопите, се присъединява и четата на Крайчо войвода."
  ...............
  Някой от пишещите тук четат през ред-два! Че и през цели пасажи!

 5. #5
  ХиХи 07 фев 2016, 18:58
   
  3
   
  1

  Мантрата е, че щом е русофил(капитан Петко войвода) е лош. Щом е русофоб(Стамболов) е добър :-).

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка