България ще се грижи за туризма и за сигурността по Дунав

Pan.bg 08 фев 2011 | 01:45 views (4403) commentaries(0)
img Днес еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан съобщи кои държави и региони ще са водещи в приоритетните области на работа по Дунавската стратегия, съобщи пресслужбата на Европейската комисия. България ще се грижи за туризма и за сигурността в региона.
В 11 приоритетни области определените държави ще движат процеса на прилагане на стратегията. Те ще правят това като договарят работна програма и установяват източници за финансиране с други участващи държави и партньори като неправителствени организации.
България и Румъния ще отговаря за насърчаване на дейностите в областта на културата и туризма, както и на преките контакти между хората. Заедно с Германия пък България ще се грижи за сътрудничеството за справяне с проблемите по сигурността и организираната престъпност.
В прилагането на стратегията на ЕС за Дунавския регион участват следните държави: Германия (федералните провинции Баден-Вюртемберг и Бавария), Австрия, Унгария, Чешката република, Словакия, Словения, България, Румъния, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова и Украйна.
Целта на Дунавската стратегия е чрез тясно сътрудничество между държавите оптимално да се използват всички налични средства за финансиране от ЕС, без да се заделят нови средства, да се задават нови правила или да се създават нови институции.
Тази форма на сътрудничество може да се приложи за решаване на проблеми като внезапни наводнения, разрушаване на важни за биоразнообразието местообитания в Европа и незаконния трафик. Тя може да създаде и нови възможности чрез подобряване на корабоплаването по реката и чрез взаимно свързване на националните енергийни пазари.
Комисията предложи стратегията по искане на Европейския съвет. Очаква се тя да бъде одобрена от държавите-членки по време на унгарското председателство на ЕС през първата половина на 2011 г.
...........................................................................................

Ще координираме сигурността в Дунавския регион заедно с Германия
БНР/Хоризонт - 03 Февруари 16:39
България, заедно с Германия, ще координира сигурността и мерките срещу организираната престъпност в Дунавския регион. Това предвижда представеното днес от Европейската rомисия разпределение на отговорностите между 8-те държави, които са част от Дунавската стратегия. Страната ни ще има водеща роля в още една област – културата и туризма, заедно с Румъния.
За по-добрите железопътни, морски, въздушни и сухопътни връзки между отделните Дунавски страни ще отговарят Австрия, Румъния, Словения и Сърбия, а за енергийните проекти – Унгария и Чехия.
Дунавската стратегия, лансирана от Еврокомисията, има за цел да повиши стандарта на страните по
долното поречие на Дунав чрез по-добра инфраструктура, по-чиста околна среда и стимули за малкия и средния бизнес. Не се предвижда допълнително финансиране от Брюксел – идеята е ефектът да бъде постигнат със съвместни проекти и по-добра координация при усвояването на наличните над 100 милиарда евро, предвидени за държавите от Дунавския регион по различни европейски програми.
.......................................................

Областният управител Пламен Стоилов се срещна днес с представители на организационния комитет на Световния Лимес конгрес, който ще се проведе през 2012 г. в Русе. С подробности за предстоящия форум го запознаха директорът на Националния археологически институт към БАН доц.д-р Людмил Вагалински и неговите колеги доц. д-р Сергей Торбатов, доц.д-р Евгения Генчева и д-р Сирма Александрова. В срещата участваха и директорът на Русенския исторически музей доц. д-р Николай Ненов, както и общинският съветник Владислав Атанасов.
Гостите потърсиха съдействието на областния управител за провеждането на форума. Г-н Стоилов заяви пълната си подкрепа и определи Русе като най-подходящия български град за такъв престижен конгрес. Решението за домакинството е било взето през 2009 г. на последния форум в такъв формат в Лондон. Очаква се през септември 2012 г. в Русе да пристигнат близо 400 експерти от 15 държави. Идеята е чрез конгреса да се популяризира възможността за туризъм в някогашните римски територии в България.
Лимес конгресът е форум за границите на Римската империя. В днешна България попадат 471 км. от тях. Това са територии по поречието на река Дунав.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка